joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Curtea Constituţională: amenzile uriaşe, neconstituţionale

Românii care au fost amendaţi pentru încălcarea ordonanţelor militate se pot adresa instanţelor de judecată până la 30 mai pentru contestarea sancţiunilor în urma deciziei CCR de neconstituţionalitate, transmite un comunicat al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

FACIAS transmite tuturor cetăţenilor care considera că au fost în mod abuziv amendaţi în perioada stării de urgenţă, pentru încălcarea prevederilor din ordonanţele militare, că pot contesta aceste amenzi, în instanţă, până pe data de 30 mai 2020, porivit unui comunicat al Fundaţiei remis „Adevărul”.

Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare este neconstituţională. Potrivit specialiştilor în Drept, din acest moment restricţiile impuse de Ordonanţele Militare vor fi respectate doar din simpla conştiinţă socială, poliţiştii nemaiputând să ne amendeze decât dacă Guvernul va emite o nouă Ordonanţă de urgenţă care să pună în acord textul de lege cu decizia de miercuri a CCR.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit judecătorilor CCR, actul normativ prin care au fost instituite aceste amenzi nu a fost suficient de previzibil, şi nici nu au existat criterii clare, stabilite de lege, care să impună cuantumul amenzilor, fiind stabilite arbitrar de către forţele de ordine. „Este o decizie care era de aşteptat. A fost o Ordonanţă de urgenţă prost scrisă. Nu doar că amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de cumpărare a amenzilor, dar aşa cum au spus şi judecătorii constituţionali, când amenda este atât de mare nu poţi să laşi la aprecierea organului constatator pur şi simplu să stabilească el când dă amendă 1.000 de lei sau 10.000 de lei. Trebuie să-i stabileşti nişte obiective clare, în funcţie de gravitatea cazului, să stabilească cuantumul amenzilor. Procesele verbale nu se anulează de drept, fiecare cetăţean sancţionat va trebui să se adreseze justiţiei”, a susţinut Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă. Procurorul general Gabriela Scutea a declarat că sistemul judiciar se va confrunta astfel cu un val enorm de plângeri pentru contestarea acestor amenzi.





Politica