luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcov scapă de dosarul declasificării ilegale a protocolului SRI-Parchetul General

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a renunţat la urmărirea penală a lui Darius Vâlcov – fost consilier de stat al premierului în guvernarea Dăncilă – în dosarul publicării ilegale a protocolului clasificat încheiat între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, arată g4media.ro citând un răspuns al DIICOT.

Până la renunţarea la urmărirea penală, Vâlcov a fost cercetat prin prisma articolului 407alineat 3 din Codul penal, care prevede: „Divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani”.

În 23 august 2018, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat în decembrie 2016 între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI). Documentul era clasificat aşa că SRI a sesizat DIICOT în 28 august 2018, scrie Mediafax.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 18 iunie 2019, procurorii DIICOT l-au plasat sub control judiciar pe Vâlcov, care nu avea voie să părăsească Slatina. Măsura a fost revocată ulterior de instanţă. Anterior, în 15 mai 2019 Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a clasat dosarul în cazul Adinei Florea, procurorul care a câştigat concursul pentru şefia secţiei şi care a instrumentat „dosarele” Laurei Codruţa Kovesi. Adina Florea era cercetată pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost clasat în baza articolului 16 litera a din Codul de procedură penală, adică „fapta nu există”.

Parchetul general a deschis, în august 2018, un dosar pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Darius Vâlcov. Parchetul general avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, iar Adina Florea era şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Procurorii au descoperit că o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a făcut o copie a protocolului secret. Grefiera Nicoleta Ichim a declarat procurorilor că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a dat-o acesteia. Supusă detectorului de minciuni, grefiera a trecut testul, au explicat surse judiciare citate de g4media.ro. Pentru că a recunoscut şi a colaborat cu anchetatorii, Parchetul general a dispus renunţarea la urmărirea penală a grefierei, decizie confirmată de instanţă.

Politica