duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Raed Arafat, despre măsurile de relaxare: „Trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porți masca”

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a exemplificat, duminică seară, la Digi24, câteva cazuri concrete cu privire la modul în care ne vom trăi viața după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor care asigură prevenirea răspândirii coronavirusului.

Acesta a spus că măsurile sunt încă în analiză, unele putând fi modificate, dar că la început vor fi luate măsurile cu cel mai mic risc.

„Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii”, a subliniat șeful DSU.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a vorbit în continuare că schimbarea majoră va fi din momentul în care am ieșit din casă: „Când am ieșit de acasă deja nu mai este ca înainte, folosim transportul public, trebuie să avem masca la noi”.

Raed Arafat a prezentat trei tipuri de măști care pot fi folosite: masca de bumbac, masca chirurgicală și masca de tip FFP2.

El a spus că măștile de bumbac pot fi folosite, însă cu câteva condiții: spălată și călcată zilnic și nu e suficient să ai doar una atunci când pleci de acasă.

Secretarul de stat în MAI a adăugat că „trebuie să fie o chestie de educație, nu trebuie să vii să zici: te amendez, dacă nu porți masca”.

În ceea ce privește transportul public, Arafat a spus că masca va trebui să devină o condiție obligatorie ca să urci în mijlocul de transport. Dacă nu ai mască, șoferul nu ar trebui să te lase să urci în autobuz.

El a vorbit și despre distanța de la locul de muncă: „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol”.

În ceea ce privește dezinfectantul, el a recomandat folosirea lui când simțim că este necesar, dar acolo unde nu se poate cumpărarea lui, atunci acele persoane trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20-30 de secunde, cu prima ocazie cu care este posibil.

Alte măsuri de relaxare a traficului date ca exemplu de Raed Arafat sunt: programul defazat, oamenii să vină în trei intervale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parțial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.

„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.

Întrebat despre termometrele cu infraroșu, el a spus că unul costă „20-30 de euro, pentru o firma să ai câteva aparate din astea nu e o problemă”.

Raed Arafat a avertizat și cu privire la unele persoane care pe rețele sociale cer relaxarea măsurilor, spunând că este doar o gripă obișnuită.

„Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați. Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia. Înainte de emisiune am avut un briefing și avem un număr de pacienți în secțiile ATI, care crește, scade. Gândiți-vă acest număr să fie de 3-4 ori mai mare, numărul de persoane infectate să fie mai mare, să stea acasă, și să aibă contacți de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai? Pentru că așa e impactată economia. Când boala scapă de sub control vor fi uzinele și altele foarte impactate. Redeschiderea – parțială și treptată”, a spus Raed Arafat.

Politica