marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Klaus Iohannis: „Starea de urgență nu va fi prelungită”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că nu va prelungi starea de urgență.

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret, data de 14 mai e ultima zi în care mai avem stare de urgență”, a spus președintele în cardul unei conferințe.

De asemenea, acesta a mai spus că: „Epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili în continuare. În realitate, indiferent ce auziți la televizor nu știe nimeni cât durează această epidemie și depinde de noi cum o controlăm”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că o decizie va fi luată în aceste zile dar care va depinde de evoluția epidemiei de COVID-19, de numărul de îmbolnaviri și numărul de decese raportate în fiecare zi.  

„După 15 mai, putem să ne mişcăm în interiorul localităţii unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. E un prima pas important. Relaxarea se va face pas cu pas. Următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul lunii iunie.Din 15 mai, vom avea la dispoziţie saloanele de îngrijiore personală şi se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele. Toate în condiţii speciale de distanţare şi de igienă. Şi ne vom deplasa cu mască în transportul public în comun. Măsurile de relaxare nu se vor aplica pentru localităţile în carantină”, a completat Iohannis.

Iohannis a venit cu explicaţii referitoare la declaraţiile privind Ţinutul Secuiesc.

„Am făcut nişte afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles. Eu nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici. Problema pe care eu o am e cu politicienii, în special cu cei din PSD, care au încercat să promoveze legislaţie cu privire la autonomia Ţinutului Secuiesc. Au încercat să se scoată pesediştii şi au picat legislaţia în Senat. Nu a fost o chestiune singulară, În Senat a trecut tot tacit o altă iniţiativă a UDMR, un Cod administrativ paralel cu cel existent deja. De data aceasta, PSD nu poate să spună că nu a ştiut, pentru că această iniţiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde PSD a votat pentru. Acum vor găsi o formă să voteze şi împotirva acestei legi. Nu putem să ne facem că nu vedem că PSD promovează legi privind autonomia Ţinutului Secuiesc, ceea ce e pur şi simplu neconstituţional”, a subliniat Iohannis.

Politica