miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parohiile din Târgu Jiu primesc sprijin pentru organizarea evenimentelor de Paște

În acest an, gorjenii și toți românii vor sărbători Paștele într-un mod diferit, feriți de pericolul noului virus. Astfel, primarul orașului Târgu Jiu le-a adus cetățenilor la cunoștință noile reguli și i-a asigurat că primăria va face tot posibilul să suțină parohiile din oraș.
Totodată, edilul a avut și un mesaj în Duminica Floriilor, prin care îi îndeamnă pe oameni să nu-și piardă speranța.
„Duminica Floriilor este o sărbătoare a speranței care anunță cel mai important eveniment al creștinătății – Învierea Domnului. Este o zi pe care ar trebui să o petrecem în compania celor dragi, a familiei, a prietenilor, a celor cărora le serbăm numele. Din păcate, anul acesta lucrurile stau puțin diferit. Distanțarea socială, însă, nu ar trebui să ne îndepărteze de semnificația acestei zile, de ceea ce reprezintă pentru creștini: speranța într-un viitor mai bun.
Un gând bun și celor care astăzi sărbătoresc Paștele. Mă refer aici la romano- catolici, reformați, unitarieni și evanghelici, cărora le transmit ”Hristos a Înviat!” Haideți să uităm, pentru câteva momente măcar, de greutățile acestei perioade dificile și să ne întărim speranța că, în curând, totul va fi bine”, a fost mesajul lui Marcel Romanescu.
Ca urmare a consultărilor cu Ministerul Afacerilor Interne, Patriarhul României a aprobat o serie de îndrumări referitoare la slujbele de Florii, din Săptămâna Mare și de Sfintele Paști, în condițiile stării de urgență. Iată regulile prezentate și de primarul din Târgu Jiu:

  1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta, iar ramurile de salcie sau finic vor fi distribuite de voluntari care vor purta mănuși și măști.
  2. În săptămâna Sfintelor Patimi nu are loc slujba Sfântului Maslu de obște pentru a se evita formarea unui grup mare de persoane.
  3. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși, în continuare, doar la domiciliu.
  4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită ”Paști”, va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, și va fi ambalata igienic în pachete închise. Vineri și sâmbătă, ”Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor în locuri special amenajate din afara lăcașurilor de cult.
  5. Accesul la aceste locuri speciale se va asigura vineri și sâmbătă respectând aceleași reguli sanitare ca în magazinele alimentare: mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat.
  6. Pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, ”Paștile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri, sâmbătă sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta măști, mănuși și un ecuson nominal semnat și ștampilat de fiecare parohie.
  7. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 18 aprilie 2020 și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuși și ecuson, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care vor aștepta numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.
  8. În Vinerea Mare, seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată doar o singură dată, de către slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor mireni.
  9. Slujba Învierii Domnului la care nu vor participa credincioși mireni, va începe în afara lăcașului de cult, la ora 00:00.
  10. În prima zi de Paști, începând cu ora 06:00, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi ”Paștile”, precum și pachetele cu daruri alimentare.

„Primăria Municipiului Târgu Jiu a oferit parohiilor din oraș corturile necesare organizării tuturor evenimentelor legate de această importantă sărbătoare creștină”, a transmis primarul din Târgu Jiu.

Politica