sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Vreau să vorbesc cu Angela”, propoziția care ți-ar putea salva viața

Victimele abuzurilor în cluburile sau barurile din centrul Bucureștiului vor avea un cuvânt de siguranță, pe care îl vor spune atunci când cer ajutor. Personalul din aceste locații va fi instruit să recunoască atunci când cineva este agresat, în momentul în care aude cuvântul „Angela”.

Până acum acest cod a fost folosit în mai multe țări din Europa dar și în Australia și a avut rezultate, scrie digi24.ro

„‘Angela înseamnă că, atunci când ne simţim în dificultate, fie că poate am băut prea mult sau ne simţim rău sau ni s-a pus ceva în băutură sau chiar suntem într-un risc de a fi victima unei agresiuni, vorbim cu personalul barului, clubului, restaurantului în care ne aflăm şi întrebăm dacă putem vorbi cu colega lor, Angela. Ei, din acest cod de ajutor, trebuie să înţeleagă că suntem într-o situaţie dificilă, să ne ducă undeva în spate, departe de ochii celorlalţi şi să ne întrebe care este problema noastră, dacă avem nevoie de un taxi, să ne cheme prietenii, rudele, familia sau dacă avem nevoie de intervenţia Poliţiei sau Ambulanţei’, a declarat Simona Voicescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, de fiecare dată când vei spune la bar, aflată într-o situație inconfortabilă, „vreau să vorbesc cu Angela”, personalul deja instruit de Poliție va recunoaște codul și te va putea izola într-un loc sigur și liniștit și va cere mai multe detalii despre situație. De-abia apoi va decide dacă e cazul să cheme un taxi, să apeleze familia sau prietenii sau să sune la Poliție.

Ce ar trebui să facă personalul dacă îi spui „vreau să vorbesc cu Angela”? Să înțeleagă că nu poți da detalii despre situație, că nu poți vorbi sau te simți rău, că nu ai la îndemână alte mijloace prin care ai putea să soliciți ajutor. Spațiul în care ar trebui să te conducă ar fi unul care nu este în mod normal accesibil clienților localului respectiv. Dacă ești însoțită atunci când ai cerut să vorbești cu Angela, angajatul clubului ar trebui să îți spună că Angela se află într-un loc care e destinat doar angajaților și să te extragă de lângă însoțitor. De asemenea, angajații ar trebui să verifice dacă e necesar să fie contactați prietenii apropiați sau familia sau să decidă când este cazul să sune la 112 și să aștepte venirea echipajului de poliție.

Codul „Vorbește cu Angela” a apărut pentru prima dată în anul 2016, în Marea Britanie. Apoi această tehnică s-a extins în 16 țări din întreaga lume. Acum, „Angela” a ajuns și în România vine în ajutorul victimelor abuzurilor din cluburi și baruri.

Printre persoanele publice care și-au oferit sprijinul în promovarea campaniei se numără și Adrian Despot, care a scris pe contul personal de Facebook: „Sunt multe lucruri pe care le ignoram din considerentul „n-o sa mi se intample tocmai mie”. Sau eternul „ce nu stiu, nu ma afecteaza”. Pana cand iti vine randul, pana la primul hop, cand esti chiar tu victima! Ce faci atunci? Nici macar pumni in cap nu poti sa iti dai, pentru ca ai mainile legate la spate. Cum strigi ajutor prin banda adeziva?
Deschide ochii! Informeaza-te! Fii pregatit! Si citeste articolul de mai jos! #vorbestecuangela”


Politica