joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Drumul tricolorilor către EURO 2020 trece prin Islanda

În urma tragerii la sorți de la Nyon, România va juca play-off-ul Diviziei A din Liga Națiunilor și va întâlni în semifinală pe Islanda, în deplasare. După ce au ratat calificarea din preliminarii, tricolorii au mai primit o șansă, poate nesperată, pentru a participa la turneul final găzduit chiar de ei.

Drumul României către EURO trece prin Islanda, acolo unde va juca pentru un loc în finală. Dacă trec de nordici, românii vor da piept cu învingătoarea dintre Bulgaria și Ungaria.

Ascensiunea fără precedent în istoria fotbalului islandez are ca reper sferturile de finală la Euro 2016 și faza grupelor la Mondialul din 2018. Sunt singurele turnee finale la care Islanda s-a calificat. În preliminariile Euro 2020, a ratat calificarea din grupa cu Franța și Turcia. Asta deși a făcut 2-1 acasă și 0-0 la Istanbul cu turcii! Pasul greșit a fost un 2-4 cu Albania în deplasare. Cu francezii au pierdut 0-4 pe teren advers și 0-1 la Rejkjavik.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Singurele dueluri cu Islanda au avut loc după 1990. Este vorba de o “dublă” în preliminariile CM 1998, a fost 4-0 în fiecare dintre partide pentru tricolori, într-o perioadă când nordicii nu reprezentau prea mult în fotbalul european.

Pe data de 30 noiembrie, grupele de la EURO vor fi deja stabilite, dar vor fi cunoscute, dar vor conține doar echipele calificate din preliminarii. ultimele 4 formații calificate vor fi stabilite în urma play-off-ului din martie 2020.

Semifinale play-off, 26 martie

A”
Islanda – România
Bulgaria – Ungaria
*
”B”
Bosnia-Herțegovina – Irlanda de Nord
*
Slovacia – Irlanda
”C”
Scoția – Israel
Norvegia – Serbia
*
”D”
Georgia – Belarus
*
Macedonia de Nord – Kosovo

Toate cele 12 gazde EURO 2020 au fost repartizate dinainte în grupe.

Între cele 20 de echipe calificate direct din preliminarii se află și 7 țări gazdă. Alte 4 vor evolua în play-off. Câștigătoarea play-off-ului ”B” în care evoluează Irlanda va merge în grupa E.

Câștigătoarele play-off-urilor ”A” și ”C”, în care poate fi cel puțin una dintre România și Ungaria, de asemenea gazde EURO, vor avea mai multe posibilități la repartizarea în faza grupelor a turneului final. Dacă învingătoarea play-off-ului ”C” va fi Scoția, atunci aceasta va merge în grupa D.

Ucraina nu va putea fi în aceeași grupă cu Rusia. Astfel, Ucraina va fi repartizată în grupa C, în timp ce Belgia va merge în grupa B.

În cazul calificării, tricolorii vor juca în grupa C, alături de Olanda, Ucraina şi o echipă din urna 3. 

Politica