duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SFATUL MEDICULUI: evitați plimbările prin soare între orele 11.00 şi 17.00

În zilele caniculare, oamenii trebuie să evitate plimbările sau expunerea prelungită la soare, între orele 111.00 şi 17.00, iar dacă ies din casă, să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării sau şepci, potrivit recomandărilor medicilor.

Pentru a evita deshidratarea, ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute să bea un pahar cu apă, până ajung la cel puţin doi litri pe zi, dar şi să consum cât mai multe fructe şi legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roşu, castraveţi şi roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizează deshidratarea şi reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, de aceea trebuie evitate în zilele caniculare. De asemenea, medicii recomandă şi evitarea consumului de cafea, ceai şi sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, medicii recomandă folosirea unor creme cu factor de protecţie ridicat.

Sugarii şi copiii mici trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar alimentaţia acestora să nu trebuie modificată în zilele caniculare.

Persoanele vârstnice ar trebui să rămână în casă între orele 10.00 şi 17.00, iar cele care suferă de afecţiuni cronice, să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici.

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea şi chiar şocul hipertermic, potrivit specialiştilor.

Politica