miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pericol la Dunăre

Localităţile de la Dunăre sunt în continuare în pericol, apele fluviului continuând să crească. Cota de inundaţii a fost depăşită, în unele zone, cu aproape un metru. La Calafat, plaja a fost acoperită de apă.

Hidrologii au emis Cod Portocaliu de inundaţii, valabil până pe 13 iunie. Locuitorii din 17 localităţi riverane Dunării, din judeţul Dolj, au fost avertizaţi să evacueze animalele, dar şi utilajele şi depozitele de materiale din zona digurilor și malurilor. Mesajele au fost transmise prin sirenele electronice.

Conform estimărilor hidrologilor, astăzi debitul Dunării, în Bechet va fi de 12.040 m3/s, cu mult peste media multianuală a lunii, înregistrată de fluviu la intrarea în ţară, care este de 6.400 m3/s. La Calafat, debitul Dunării va fi 11.740 m3/s. În ambele zone a fost depăşită cota de inundaţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Angajaţii de la Serviciul de Gospodărire a Apelor au intervenit deja pentru a proteja gospodăriile şi terenurile oamenilor.

În Calafat, zona Ciupercenii Vechi, a fost construit un dig din 500 de saci cu nisip, pentru a proteja patru locuinţe. Digul Duvalmul care apără un sat din comuna Piscu Vechi a fost întărit cu 700 saci cu nisip. Vineri, echipa de Intervenţie Rapidă a făcut un dig, în portul din Bechet, din 200 saci cu nisip și 20 kg folie pentru a proteja clădirile din zonă. Formaţia Nedeia a Serviciului de Gospodărire a Apelor Dolj a intervenit cu peste 300 de saci şi folie pe dig în Bechet pentru combaterea eventualelor infiltraţii provocate de creşterea nivelului fluviului Dunărea, după cum a precizat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

De vineri, a fost restricţionat temporar traficul pentru autoturisme la trecerea cu bacul din Bechet.

„Din cauza condiţiilor hidrologice (creşterea cotelor apelor fluviului Dunărea), autorităţile locale din judeţul Dolj (căpitănia Portului Bechet şi administratorul P.T.F. Bechet, de comun acord cu reprezentantul A.P.D.F. Giurgiu – Punct de lucru Bechet şi Biroul Vamal Bechet) au decis restricţionarea tranzitării cu bacul peste Dunăre prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, pentru autoturisme, motociclete şi pietoni, acesta urmând să transporte doar autocamioane. Măsura se va menţine până când condiţiile hidrologice vor permite îmbarcarea/debarcarea pe/de pe ferry-boat (care face legătura între PTF Oryahovo şi PTF Bechet) a mijloacelor de transport mai sus menţionate în siguranţă”, a anunţat Poliţia de Frontieră.

În Oltenia, şi judeţele Mehedinţi şi Olt sunt vizate de Codul Portocaliu de inundaţii pe Dunăre care este în vigoare până în data de 13 iunie.

Politica