duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Moscova preia controlul asupra unui port la Marea Mediterană

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a avut vineri şi sâmbătă mai multe întrevederi cu oficiali ruşi de rang înalt la Damasc, în vederea pregătirii unor negocieri de pace şi a închirierii portului Tartus, potrivit Mediafax care citează Reuters, care citează surse din mass-media din Siria.

De asemenea, cele două părţi au negociat şi un eventual acord comercial între Rusia şi Siria. Reuters notează că negocierile dintre cele două state vin în contextul în care Rusia le-a asigurat sprijin militar forţelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad, iar economia siriană este puternic afectată, atât de războiul civil din această ţară, cât şi de sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Damasc.

Moscova a promovat în ultima perioadă ideea unor negocieri privind o nouă Constituţie şi organizarea de alegeri în Siria, ca soluţie pentru încheierea conflictului, însă Assad se opune participării opoziţiei la astfel de negocieri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit SANA, Assad s-a întâlnit sâmbătă şi cu vicepremierul rus Yury Borisov, cu care a discutat teme precum comerţul şi cooperarea economică, „mai ales în domeniul energiei şi industriei”.

Agenţia rusă de presă TASS informează că Borisov a declarat că în curând va fi semnat contractul prin care Rusia va închiria portul sirian Tartus, în contextul în care Parlamentul rus a ratificat, în 2017, un acord cu Damascul pentru a întări prezenţa militară rusă în Siria. „Discuţiile pe această temă au avansat destul de mult şi sperăm că acest contract va fi semnat în cel mult o săptămână”, a declarat Borisov. Reuters notează că semnarea unui asemenea contract ar extinde accesul Rusiei la Marea Mediterană. Deşi o bază militară rusă există în Tartus din 1971, închirierea ar extinde puternic influenţa Rusiei asupra acestui port.

Agenţia SANA a anunţat că Assad şi Borisov au discutat şi despre sancţiunile pe care statele occidentale le-au impus Siriei şi au încercat să găsească modalităţi pentru remedierea problemelor cauzate de acestea.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni drastice Siriei la scurt timp după declanşarea războiului civil din această ţară, ca răspuns la acţiunile regimului Assad, descrise de statele occidentale ca fiind nişte „atrocităţi”.

spot_img
spot_img

Politica