marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zuzana Caputova, prima femeie preşedinte al Slovaciei

Avocata liberală Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor aproape complete al celui de-al doilea tur al alegerilor publicate sâmbătă seară de Oficial naţional de statistică, scrie Agerpres.

Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de partidul de guvernământ de centru-stânga (Smer-SD), este creditat cu 41, 61% din voturi.

Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia anul trecut.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană.

La acea dată, avocata de 45 de ani a fost prezentă în stradă alături de mii de slovaci la o serie de manifestaţii de o amploare inedită care au dus la demisia premierului Robert Fico

Politica