duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Băncile vor modifica toate contractele de credit după scoaterea ROBOR

Ca urmare a scoaterii indicelui ROBOR din calculul ratelor creditelor în lei, băncile vor fi nevoite să întocmească acte adiţionale pentru a modifica modul de calcul, scrie Adevărul.

”Indicele ROBOR a fost introdus în anul 2010 în calculul dobânzilor aferente ratelor, prin Ordonanţa 50. În cadrul discuţiilor purtate de ministrul Teodorovici cu reprezentanţii băncilor pe tema aşa-zisei taxe pe lăcomie, transformată de curând în taxa pe hărniciei s-a luat în calcul eliminarea indicelui ROBOR din calculul ratelor la împrumuturile în lei.

Dacă modificările aduse OUG 114 vor fi aprobate în forma actuală, toate băncile care acordă împrumuturi în lei vor fi nevoite să întocmească acte adiţionale la contractele de credit, prin care să-şi informeze clienţii asupra modificării formulei de calcul”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piaţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Așadar, pe lângă modificarea OUG 114, se impune şi modificarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori şi OUG 52/2016 privind credite ipotecare şi să schimbe modul de calcul a dobânzilor variabile.

Referinţa n-ar mai fi cea de la cotaţiile oferite de bănci la fixing (băncile se raportează la ROBOR la 3 şi 6 luni, la care adaugă o marjă pentru creditele în lei), ci dobânzile medii efective din piaţă, care reprezintă, aproape în totalitate, tranzacţii pe termen foarte scurt, în principal overnight.

Noua referinţă ar fi mai mică decât ROBOR la 3 şi 6 luni, dar având în vedere că vor fi modificate şi contractele în derulare, nu va exista un beneficiu direct pentru consumatori, pentru că băncile au permisunea să modifice marjele în sus, astfel încât dobânzile curente să fie păstrate. Acest lucru înseamnă că operaţiunea va genera un cost operaţional inutil pentru bănci pentru semnarea noilor acte adiţionale.

 

Politica