sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Paginile eliminate de Facebook promovau mesaje precum ”Liviu Dragnea președinte!”, ”Tudorel Toader, erou!” și ”Kovesi încătușată”

Facebook spunea că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD, scrie HotNews.

O analiză a @DFRLab arată cum au acționat paginile, ce legături aveau cu PSD și ce mesaje aveau împotriva opoziției. Deși numărul de pagini și conturi nu este mare (patru, respectiv 26) și nici cel de followers (1.550), partea importantă ține de semnalul dat: Facebook a comunicat acest lucru pe blogul mondial unde rar apar informații despre această parte a Europei.

Mesajul reprezintă un semnal puternic, iar analiza realizată de DFRLab, partener al Facebook în demascarea manipulărilor electorale în mai multe țări ale lumii, explică și contextul din România. Se menționează că țara noastră a atras atenția Europei prin situația politică complicată legată de încetarea luptei anti-corupție și prin modificările făcute legilor justiției.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Facebook a mai destructurat grupări care intenționau să manipuleze alegerile în Moldova, Indonezia și Thailanda și a explicat ce poate face pentru ca manipulările să fie de mai mică magnitudine la alegeri. Compania a publicat și o postare despre ce poate face pentru alegerile din țările africane, iar @DFRLab a mai publicat pe Medium.com o analiză despre manipulările Sputnik, dar și despre Estonia.
Analiza pentru România notează că cele patru pagini eliminate promovau în acest context complicat mesaje favorabile PSD și denigratoare la adresa politicienilor din opoziție.

Trei dintre cele patru pagini manipulatoare au fost create în ultima decadă din decembrie 2018: DeStanga, Momentulzero și Pe.Rele.ro. A patra, ANTI FAKE News a fost creată în septembrie anul trecut.

Trei dintre pagini aveau la descriere ”Media”, iar Pe.Rele.ro se punea la categoria Just For Fun (satiră). Atât ANTI FAKE News, cât și Momentulzero se descriau ca luptând contra știrilor false.

Politica