luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sonda NASA s-a apropiat de Ultima Thule, cel mai îndepărtat corp spaţial vizitat vreodată

Sonda spaţială New Horizons a efectuat în perioada Revelionului un zbor în apropierea planetoidului Ultima Thule, aflat la 6,6 miliarde de kilometri de Terra, fiind „cel mai îndepărtat obiect explorat vreodată”.
Un cercetător al Agenţiei Spaţiale Americane a confirmat că New Horizons se află într-o stare „sănătoasă” după ce a trecut de roca spaţială îngheţată, scrie Mediafax.

Sonda va trimite fotografii şi alte observaţii în lunile următoare.

New Horizons, care a zburat în apropierea planetoidului la ora Washingtonului 12:33 (ora României, 07:33), având viteza de 51.500 km/h, a fotografiat misteriosul obiect aflat în Centura Kuiper, semnalul de la sondă urmând să fie receptat de NASA pe Pământ abia după aproximativ 6 ore.
Sonda spaţială cu propulsie nucleară New Horizons, a cărei dezvoltare a costat 700 de milioane de dolari, a fost lansată în ianuarie 2006, având misiunea iniţială de a explora Pluto şi cei cinci sateliţi ai acestei planete pitice. În iulie 2015, sonda a zburat în apropierea planetei pitice, realizând primele poze detaliate cu suprafaţa acestui obiect astronomic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ultima Thule se află în ce se numeşte centura Kuiper, o porţiune de material îngheţat care orbitează Soarele cu mai mult de 2 miliarde km depărtare decât a opta dintre planetele clasice, Neptun; şi 1,5 miliarde de km dincolo de chiar planeta pitic Pluto pe care New Horizonts a vizitat-o în 2015.

sursa foto Mediafax

Politica