sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Doljean, condamnat la 21 de ani de pușcărie după ce a ucis-o pe femeia care l-a surprins la furat

Magistrații Tribunalului Dolj au condamnat, marți, un tânăr de 20 de ani, din comuna Caraula, la 21 de ani de pușcărie pentru omor calificat și tentativă de tâlhărie calificată. Polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că tânărul, pe 23 decembrie anul trecut, a ucis o bătrână de 82 de ani, din Caraula, care l-a surprins în casa ei, unde intrase la furat și a ajuns după gratii la aproape o lună după comiterea faptei. De atunci este în spatele gratiilor, iar magistrații craioveni au hotărât, în plus, că acesta trebuie să achite și 50.000 lei daune morale urmașilor bătrânei ucise. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, însă inculpatul rămâne până atunci în arest preventiv.

Fapta s-a petrecut pe 23 decembrie 2017. Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Băileşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că Anica Vîlcea, de 86 de ani, din comuna Caraula, judeţul Dolj, a fost găsită decedată, cu un cuţit în spate, la domiciliul său, unde locuia singură. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă complexă însoţită de procuror criminalist şi medic legist, care au constatat faptul că victima a fost găsită cu faţa în sus pe podeaua camerei cu un cuţit de bucătărie în zona toracică posterior. A fost demarată o anchetă, sub coordonarea unui procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, reușindu-se identificarea autorului, Ilie Maldăr, de 20 ani, din comuna Caraula, persoană inclusă în cercul de bănuiți încă din primele cercetări efectuate de oamenii legii. În cursul zilei de luni, 22 ianuarie a.c., tânărul a fost ridicat pentru audieri, la final fiind reținut pe bază de ordonanță emisă de procuror, pentru 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, din cercetări a reieșit că, în ziua respectivă, în jurul orei 12.00, inculpatul Ilie Maldăr a pătruns în imobilul situat în comuna Caraula, sat Caraula, strada Digului, nr. 28, „cel mai probabil pentru a sustrage bunuri, iar în momentul în care a fost observat şi recunoscut de victimă a procedat la uciderea acesteia, în încercarea de a nu fi reclamat organelor judiciare. Astfel, inculpatul a folosit un cuţit pe care victima îl folosea în bucătărie, iar ulterior exercitării agresiunii s-a speriat, context în care a abandonat arma crimei la locul comiterii faptei”, după cum au reținut procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a autorului. Tânărul a recunoscut comiterea faptei abia după ce a fost pus în fața probelor strânse de anchetatori. Pe 23 ianuarie a.c., Ilie Maldăr a fost prezentat Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanță, care i-a emis mandat pe o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost prelungită de instanță până la zi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a lui Ilie Maldăr pentru omor și violare de domiciliu, dosasrul înregistrându-se la Tribunalul Dolj pe 27 aprilie a.c.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marți, 27 noiembrie a.c., instanța a pronunțat sentința. A fost schimbată încadrarea faptelor reținute în sarcina sa, în omor calificat și tentativă de tâlhărie calificată, tânărul fiind condamnat la o pedeapsă totală de 21 de ani de închisoare: „Schimbă încadrarea juridică a infracţiunilor din infracţiunile de omor prevăzută de art. 188 alin. 1 C.pen, violare de domiciliu prevăzută de art. 224 alin. 1 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., în infracţiunile de omor calificat prevăzută de art. 188 alin. 1 C.pen. – art. 189 alin. 1 lit. d C.pen. şi tentativă la tâlhărie calificată prevăzută de art. 32 C.pen. rap. la art. 233 – art. 234 alin. 1 lit. f C.pen., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. În temeiul art. 188 alin. 1 C.pen. – art. 189 alin. 1 lit. d C.pen. Condamnă pe inculpatul Maldăr Ilie la pedeapsa de 20 de ani închisoare. În baza art. 67 alin. 1 C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b C.pen. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 65 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b C.pen. pe durata prev. de art. 65 al. 3 C.pen. În temeiul art. 32 C.pen. rap. la art. 233 – art. 234 alin. 1 lit. f C.pen. Condamnă pe inculpatul Maldăr Ilie la pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 67 alin. 1 C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b C.pen. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 65 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b C.pen. pe durata prev. de art. 65 al. 3 C.pen. În temeiul art. 38 alin. 1 raportat la art. 39 alin. 1 lit. b C.pen. Contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 20 de ani, la care se adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse (1 an). Inculpatul Maldăr Ilie execută în final pedeapsa de 21 de ani închisoare în regim de detenţie”, se arată în hotărârea instanței. În plus, are de achitat daune morale în valoare de 50.000 lei și 15.500 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

spot_img
spot_img

Politica