luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Clubul Seniorilor” Craiovei, cu fonduri europene

Direcția de Asistență Socială Craiova, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Craiova, vrea să acceseze fonduri europene pentru înfiinţarea unui centru de zi pentru vârstnici. 170 de persoane ar urma să beneficieze de acest centru care se va numi “Clubul Seniorilor”.

Proiectul pe care Direcția de Asistență Socială Craiova intenţionează să îl depună spre finanţare pe Programul Operaţional Competitivitate Umană se numeşte „Îmbătrânirea activă o şansă pentru o viaţă demnă”. La acesta, Primăria Craiova trebuie să contribuie cu 55.800 lei, sumă ce reprezintă 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, iar consilierii locali sunt chemaţi astăzi în şedinţă de îndată să voteze pentru asigurarea acestori bani.

“Obiectivul general al proiectului constă în facilitarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și reducerea numărului de persoane vârstnice vulnerabile, prin înfiintarea de servicii sociale integrate, pentru 170 persoane vârstnice aflate în situații de dependență, și/sau în risc de excluziune socială, din Municipiul Craiova, Județul Dolj, precum și pentru formarea și specializarea a 20 de persoane din categoria – personal al autorităților/agențiilor publice/private; personal al organizațiilor societății civile și ONG-uri, care furnizează servicii sociale și de ocupare a persoanelor vârstnice vulnerabile, în perioada 2019-2020. Proiectul îşi propune activarea vârstnicilor ca resursă pentru comunitate prin implicarea largă a tuturor actorilor sociali reprezentativi (autorități locale, instituții de învătământ, mass-media, societatea civilă etc.) pentru promovarea tradițiilor și a atmosferei de respect față de generația vârstnicilor, care să ducă la facilitarea schimbului inter-generațional de resurse și idei pentru sporirea solidarității, înțelegerii și cooperării între generații. Acest obiectiv se va realiza prin înființarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, care să răspundă nevoilor a 170 de persoane vârstnice din municipiul Craiova. Scopul furnizării serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din Municipiul Craiova constă în depăşirea situaţiilor de dificultate, prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială, promovarea incluziunii sociale şi creşterea calităţii vieţii. Necesitatea înfiinţării unui centru de zi destinat vârstnicilor din municipiul Craiova se justifică ca urmare a numărului mare de persoane vârstnice şi a solicitărilor tot mai mari din partea acestora de înfiinţare a unui spaţiu în care aceştia să-şi petreacă timpul liber”, se arată în raportul ce însoţeşte proiectul de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spaţiu modern de relaxare şi socializare

Iniţiatorii proiectului spun că urmăresc ca în acest centru vârstnicii Craiovei să aibă posibilitatea să interacţioneze şi promit că spaţiul va fi unul modern.

“Acesta va fi un loc special dedicat persoanelor de vârsta a treia, un spaţiu modern de relaxare şi socializare pentru persoanele vârstnice din municipiul Craiova, fiind destinat stimulării intercomunicării şi readucerii persoanelor de vârsta a treia în viaţa socială proactivă. Centrul va urmări dezvoltarea şi încurajarea legăturilor interumane, inclusiv relaţiile cu familiile şi apropiaţii persoanelor vârstnice. Prin activităţile pe care le va desfăşura va permite menţinerea unei vieţi socio-culturale active şi va stimula participarea activă a persoanelor vârstnice la acestea”, se mai arată în raport.

Conform aceluiaşi document, beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de zi pentru persoane vârstnice “Clubul Seniorilor” vor fi persoane vârstnice aflate în situaţii de dependenţă şi/sau în risc de excluziune socială din municipiul Craiova, iar în cadrul centrului se vor furniza servici sociale de consiliere socială, juridică, psihologică şi de grup, programe de terapie ocupaţională şi ergoterapie adaptate vârstei a III-a, servicii de îngrijire socio-medicală, precum şi activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber.

Pe de altă parte, pe termen lung, se urmăreşte înființarea unui serviciu social nou în cadrul Direcției de Asistență Socială Craiova, care să dispună de dotările materiale necesare și personal specializat.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.790.000 lei.

Politica