luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România zdruncinată şi sms-ul de la Ro-Alert

Un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a produs panică în rândul mai multor români. Seismul a avut loc în zona Vrancea, a durat aproximativ 20 de secunde şi s-a resimţit mai intens în zonele îndepărtate de epicentru, între care şi Craiova. Din fericire, nu au existat victime şi nu au fost semnalate nici pagube majore provocate de seismul produs la ora 3.38 (ora de vară).

Oamenii care l-au simţit s-au speriat şi au acuzat faptul că nu au primit mesaj de la Ro-Alert. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au văzut astfel puşi faţă în faţă cu o slabă informare a populaţiei cu privire la sistemul de alertare prin sms.

După ce au fost bombardaţi cu mesaje test de acest sistem, atunci când a fost pus în funcţiune, oamenii se aşteptau să primească sms-uri anterior producerii seismului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Alertă pe mobil?”, „Bani aruncaţi degeaba. Sistemul de alertă nu a trimis nimic”, sunt doar câteva dintre reacţiile oamenilor.

Ulterior, ISU a venit cu precizări: „În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări înainte de declanșare. Aplicația a fost concepută pentru a anunța pericolul și recomandările pentru populație în cazul situațiilor de urgență care permit luarea măsurilor de autoprotecție într-un interval de timp rezonabil. După producerea cutremurului, dacă se produc situații de urgență cu consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este foarte greu de prezis producerea unui seism şi magnitudinea pe care o va avea astfel încât să poată fi alertată populaţia prin sms şi, în plus, o astfel de alertare ar putea produce panică.

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deşi avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populaţiei, care nu trebuie să intre în panică şi să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Există însă o aplicaţie care poate anunţa producerea unui seism – alerta.infp.ro. Aplicaţia, care este încă în faza de testare, indică secundele rămase până la momentul resimţirii undei seismice în Bucureşti în medie 25 ~ 30 secunde.

Politica