marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parteneriat Craiova -Vlora. Bustul eroului naţional al poporului albanez, amplasat în Craiova

Zilele Culturii Albaneze au fost marcate la Craiova printr-o serie de manifestări. Între altele, primăria municipiului Craiova a semnat un parteneriat de colaborare cu primăria Vlora, din Albania. Pe de altă parte, o statuie ce reprezintă bustul eroului național al poporului albanez – Skanderbeg, donată de Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), a fost amplasată în parcul din cartierul Rovine.

Bustul a fost dezvelit sâmbătă în prezenţa mai multor oficialităţi locale şi judeţene, a unor reprezentanți ai comunității albaneze locale, dar și a unei delegații importantă din Republica Albania.

„Momentul de astăzi poate fi considerat unul istoric, nu doar pentru poporul român și cel albanez, ci în special pentru comunitatea noastră. Prin dezvelirea statuii marelui erou albanez chiar în Municipiul Craiova, statuăm practic, împreună, o relație istorică de colaborare dintre cele două popoare, ce numără chiar sute de ani. Pornind din vremea domnitorului Mihai Viteazul, cel care reunea în oastea sa atât români, cât și arnăuți – soldați de origine albaneză, firul istoric ne îndreaptă către buna conviețuire a oltenilor cu albanezii migrați în regiunea Olteniei, indiferent de domeniu. Într-un an special, când toți românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, iar minoritatea albaneză comemorează 550 de ani de la moartea eroului lor național, legăturile dintre Municipiul Craiova și poporul albanez devin și mai puternice prin găzduirea statuii lui Gerge Kastrioti (Gjergj Kastrioti), cunoscut mai ales sub numele de Skanderbeg, cea mai proeminentă figură a istoriei Albaniei. Suntem onorați că Asociația Liga Albanezilor din România a ales Craiova pentru a-și omagia eroul”, a precizat Mihail Genoiu, Primarul Municipiului Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, administratorul public al oraşului, Sorin Manda, a afirmat, între altele: „27 octombrie, o zi importantă pentru Craiova, dar și pentru Albania. Astăzi am avut onoarea să particip la manifestările prilejuite de „Zilele Culturii Albaneze”, un eveniment inițiat de deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României. Patrimoniul orașului nostru s-a îmbogățit cu bustul eroului național al poporului albanez –Skanderbeg.(…) România va avea un rol extrem de important în 2019 în zona balcanilor, țara noastră va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, prilej cu care ne dorim să sprijinim Albania cu tot ceea ce înseamnă bune practici în drumul lor spre aderarea la Uniunea Europeană”.

Ulterior, oficialii din cele două ţări au semnat, la sediul Primăriei Craiova, un memorandum care, potrivit municipalităţii craiovene, va conduce la stabilirea unei relații de înfrățire între Municipiul Craiova și Municipiul Vlora din Albania.

„Vlora este unul dintre cele mai importante orașe din Albania, este important centru turistic, un oraș care are o lagună și este înconjurat de munți, dealuri și de două mări. Este un important port turistic și industrial, locul unde a fost declarată independența Albaniei în 1912. Ne bucurăm că avem ocazia să cunoaștem mai multe despre Craiova și că punem, astăzi, bazele unei cooperări între comunitățile noastre”, a precizat Dritan Leli, primarul municipiului Vlora.

Edilul şef al urbei, Mihail Genoiu, a adăugat: „Având în vedere prietenia strânsă și îndelungată dintre cele două popoare, dar și de prezența istorică a minorității naționale albaneze chiar în zona regiunii noastre, ne bucurăm să fim astăzi gazdele unei delegații așa importante din Albania. Craiova, fiind dintotdeauna poartă de intrare pentru albanezii migrați pe pământ românesc, nu este de mirare că municipiul nostru a devenit sediul Asociației Liga Albanezilor din România. Suntem convinși că acest moment va deschide noi punți de legătură dintre Primăria Craiova, comunitatea locală și poporul albanez, în toate domeniile: cultural-turistic, economic și academic”, a precizat Mihail Genoiu.

„Zilele Culturii Albaneze” au continuat duminică, la Craiova, cu un recital de muzică și poezie albaneză ce a avut loc la Muzeul de Artă din Craiova, iar astăzi va fi prezentată piesa de teatru „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, în interpretarea trupei Teatrului „Petro Marko” din Vlora (în limba albaneză), la Aula „Alexandru Buia” a Facultății de Agronomie, cu începere de la orele 17:00.

Politica