duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: Traiul decent trebuie să devină realitate în România

Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: ”Sunt foarte mulți oameni care muncesc însă trăiesc sub limita sărăciei datorită veniturilor obținute care nu le permit un trai decent ”

Tema creșterii salariilor în România nu poate fi una epuizată atâta vreme cât peste 1 milion de români muncesc și trăiesc sub limita sărăciei. Este inacceptabil într-o societate de tip european ca oameni care sunt  pe piața muncii să nu beneficieze de resursele adecvate pentru ceea ce numim un trai decent pentru ei și familiile lor.

Constituția României spune la art.47, alin 1 că: ”Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Considerăm că noțiunea de trai decent trebuie să depășească faza teoretică/retorică și să devină cuantificabilă, măsurabilă în România și, pe această bază să se constituie în realitate palpabilă.

Este nevoie de o dezbatere publică serioasă despre tipul și valoarea resurselor necesare pentru asigurarea unui trai decent în societatea românească. Din această perspectivă a traiului decent sunt lăudabile și binevenite toate eforturile de cercetare care se fac pentru fundamentarea unui coș minim de consum.

Acest coș minim de consum (care să țină cont de rata inflației, evoluția prețurilor și alte influențe semnificative) ar putea fi baza pentru stabilirea salariului minim  în România.

Un asemenea criteriu precum coșul minim de consum ar fi  util și pentru mediul de afaceri, mai ales pentru companiile  cu pondere crescută a contractelor individuale de muncă pe salarii minime.  Actorii economici vor avea astfel posibilitatea să estimeze  care va fi evoluția costurilor  cu salariile, ceea ce  înseamnă mai multă predictibilitate, atât de revendicată pe bună dreptate de către aceștia.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ

 

 

 

 

 

 

Politica