duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Azi plângem toți în memoria ta, minune din poveștile copilăriei noastre”

Partida CSU Craiova – FCSB, disputată duminică a căpătat o valoare simbolică. În ziua duelului, Ilie Balaci s-a stins.
După o zi peste care mulți vor trece cu greu, oltenii încep să se strângă ușor, ușor la stadion. La câțiva pași de statuia lui Ion Oblemenco, suporteri sau simpli trecători se opresc să aprindă o lumânare pentru sufletul celui ce a fost Minunea Blondă. Este ora 19:00, meciul parcă nici nu mai contează, statisticile sunt uitate, iar craiovenii vin în număr din ce în ce mai mare să-l omagieze pe Balaci. Atmosfera este de gheață. După ce aprind o lumânare, oamenii stau lângă altar și rămân cu privirile ațintite asupra fotografiei
ce-l înfățișează pe Prințul din Bănie. „Această tragedie o să-i întărească pe băieți. O să întărească tot orașul”, spune un bărbat, cu lacrimi în ochi.


Ora 20:10. Stadionul este pe jumătate plin. Cu haine negre și flori albe în mâini, femei, copii și bărbați de toate vârstele privesc tabela pe care rulează imagini cu Ilie Balaci. Parcă și timpul se scurge mai greu. Băieții din galeria Craiovei îi pregătesc pe oamenii prezenți în peluză: „În minutul 8 toată lumea aruncă florile în teren. Nu mai devreme”. La tribuna a doua, un grup de aproximativ 30 de copii își fac apariția. Pe gazon, fotbaliștii formației gazdă ies să ia pulsul. După ce publicul craiovean îi primește cu ostilitate, grupul micuților suporteri se ridică în picioare și le face o demonstrație. Tinerii încep să strige cât pot de
tare: „He! He! Hai Știința”. Jucătorii FCSB-ului rămân cu privirea îndreptată spre tribună.
La ei acasă nu e prea des așa. Nu trece mult timp și suporterii celor de la FCSB intră și ei pe stadion. Dacă altă dată erau întâmpinați într-un cor de fluierături și huiduieli, de data aceasta, nimeni nu pare să simtă nevoia să o facă. Altul este scopul acestei partide. Surpriza, dacă se poate spune așa, vine chiar din partea galeriei bucureștene. În Peluza Roș-Albastră se ridică mâinile și începe să
se scandeze tare: „Ilie Balaci, Ilie Balaci!”. Gestul este răsplătit cu aplauze primite din întregul stadion. Apoi, galeria FCSB-ului și cea a Craiovei încep să strige împreună
numele Legendei Craiovei Maxima.
Ora 20:50. Pe „Ion Oblemenco” răsună din 28.000 de piepturi „MUICĂĂ, suntem neam de piatră!”. Se aude tare, foarte tare. Parcă toți oamenii strânși la stadion își spun supărarea
prin versurile acestui cântec. Echipele intră în teren, iar înainte de startul partidei se ține un moment de reculegere. Nimic nu pare să mai conteze în tribune. Suporterii își pleacă încet capul, unii închid ochii, iar alții privesc spre tabelă. Pare ireal, dar se întâmplă. Oltenia ține un moment de reculegere în memoria lui Ilie Balaci. Peluza Nord afișează un mesaj emoționant: „Ai redefinit fotbalul și ai adus glorie Craiovei și culorilor alb-albastre! Azi plângem toți în memoria ta, minune din poveștile copilăriei noastre”.

Ora 21:00. Începe meciul. Din nou, se aude tare: „Ilie Balaci! Ilie Balaci!” și apare încă un mesaj: „Ilie Balaci! De la 8 la infinit”. În minutul 8, momentul în care numărul Minunii Blonde este singurul ce mai contează, CSU Craiova își dă autogol. În tot acest timp, se aude un murmur din tribune. Oamenii aruncă flori în teren. Este greu pentru suporteri să accepte asta, chiar în minutul 8, dar partida continuă. Un bărbat cu barba căruntă și cu mâinile încleștate consideră autogolul drept un semn: „Așa vrea Ilie. Ne facem pomană cu ei. Îi batem și așa”.
Se pare că omul are dreptate. CSU întoarce scorul în repriza secundă, iar la final, galeria și fotbaliștii scandează împreună pentru eroul din poveștile copilăriei: „Ilie Balaci! Ilie Balaci”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Victoria lui Ilie Balaci!
Jucătorii și staff-ul CSU au închinat victoria în fața FCSB lui Ilie Balaci, victorie obținută în ziua în care fostul alb-albastru a plecat la Ceruri.
CSU Craiova – FCSB 2-1
Au marcat: Koljic 50, Fedele 73 / Kelic 8 (aut.)
Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 30.000.
CSU Craiova: Pigliacelli – Martic, Donkor, Kelic, Bancu – Fedele, Mateiu –Bărbuţ (65 M.
Colli), Mitriță (90+3 Tiago Ferreira), Mihăilă (85 Burlacu) – Koljic. Antrenor: Devis
Mangia.
FCSB: Bălgrădean – R. Benzar, Planic, L. Filip, Junior Morais – Nedelcu, Ov. Popescu
(60 Teixeira) – D. Man, Fl. Tănase (46 Moruţan), Fl. Coman (76 Rusescu) – Gnohere.
Antrenor: Nicolae Dică
Arbitru: Marcel Bârsan (Bucureşti)
Cartonaş roşu: Junior Morais 86

Meci cu o încărcătură specială duminică seară pe stadionul Oblemenco, transformat de cele 30.000 de suflete alb-albastre în loc de priveghi. Oltenii și-au luat rămas bun de la Ilie Balaci, cel mai valoros fotbalist dat de Bănie.
Însă fotbalul din teren a trecut pe locul 2. Partida a început cum nu se poate mai prost: autogol Kelic fix în minutul 8, consacrat lui Balaci, dar suporterii nici nu l-au luat în calcul, având în minte doar să-și arate respectul pentru fostul fotbalist.
Poate apăsată de moment, poate incapabilă de mai mult, CSU nu a contat în prima repriză.
În actul secund s-a produs declicul. Koljic a profitat de pasa inteligentă a lui Bărbuț, s-a desprins din marcaj și a înscris. Fedele, cu un șut din afara careului, a întors rezultatul. A fost prima victorie a unei echipe din Craiova în fața Stelei / FCSB în ultimii 16 ani.
După meci, Mangia i-a dedicat succesul lui Balaci: „Sunt sigur că el a câştigat meciul azi. A fost cu noi joi seara, am vorbit despre fotbal, despre acest meci… Aşa e viaţa. Cel mai important e că am înţeles că putem juca împotriva acestei echipe, e cel mai important lucru pentru noi din sezon. Sper că, după acest meci, Craiova va avea mentalitate şi atitudine foarte bune”.

Liga 1 – etapa 12
FC Voluntari – Concordia Chiajna 4-0
CFR Cluj – Poli Iași 1-0
FC Hermannstadt – Astra Giurgiu 0-2
FC Viitorul – Sepsi 2-3
Gaz Metan Mediaș – FC Botoșani 1-2
CSU Craiova – FCSB 2-1
Luni, ora 21:00
Dinamo București – Dunărea Călărași
Clasament
1. CFR Cluj 12 6 5 1 14-8 23
2. FCSB 12 6 3 3 25-13 21
3. Astra Giurgiu 12 5 5 2 16-8 20
4. Mediaș 12 6 2 4 15-17 20
5. CSU Craiova 12 5 4 3 20-11 19
6. Sepsi 12 5 4 3 14-9 19
7. FC Viitorul 12 6 1 5 14-14 19
8. FC Botoșani 12 3 6 3 16-15 15
9. Dunărea Călărași 11 3 5 3 11-12 14
10. Poli Iași 12 4 2 6 11-17 14
11. Concordia Chiajna 12 4 2 6 10-19 14
12. Dinamo 11 3 2 6 12-19 11
13. Hermannstadt 12 2 2 8 9-16 8
14. FC Voluntari 12 1 5 6 13-22 8

Cătălin Anghel
Cosmin Cojocăreanu

Politica