marți, mai 21, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Comisia Europeană cere investigaţie asupra protocoalelor din justiţie

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei și că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.

Timmermans a spus că se urmăresc ultimele evoluţii din Ro cu multă îngrijorare și, chiar dacă independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate corupţia sunt jaloane esenţiale, lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs, fiind gata să susţină România în acest proces.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimul an au fost desecretizate protocoale între SRI şi Parchetul General, sau structuri din subordine, care arată implicarea serviciului secret în înfătuirea justiţiei, constituirea echipelor mixte de ofiţeri şi procurori şi modul în care structurile se informau reciproc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, că vor fi folosite toate mijloaccele de către Comisia Europeană pentru a regla situaţia din România, fie că este vorba despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, fie că sunt alte metode.

Tot în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, Frans Timmermans a recomandat Guvernului României să păstreze deschis dialogul cu forurile europene, anunţând că, dacă este necesar, Comisia Europeană va lua măsuri, deoarece este „gardianul democraţiei”.

Dezbaterile privind situaţia statului de drept din România s-au încheiat, urmând ca un vot privind rezoluţia să fie dat în prima şedinţă plenară din luna noiembrie.

spot_img
spot_img

Politica