marți, octombrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Fiecare zi, o nouă surpriză!

Proiectul Furtuna, regia Peter Brook, A douăsprezecea noapte, regia Andrei Șerban, Hamlet – dansul melancolicului de la Jesus Herrera Dancing Agency șiconcertul Alternosfera – câteva dintre titlurile și numele din programulacestor zile,înFestivalul Internațional Shakespeare, Craiova

Aflat în plină desfășurare, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova continuă să țină la cote înalte curiozitatea, nerăbdarea și surpriza, fiecare nouă zi aflându-se sub semnul marilor nume de regizori, trupe, spectacole.

Cap de afiș astăzi, 21 mai, este spectacolul Proiectul Furtuna, în regia lui Peter Brook și a lui Marie-Hélène Estienne, producție a companieiThéâtre des Bouffes du Nord din Franța, care se joacă, de la ora 21:30, la Sala Amza Pellea a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

ProiectulFurtuna este rezultatulunei vieți de cercetare a lui Brook asupra piesei The Tempest, ultima scrisă de William Shakespeare, și reflectă arta lui Brook: cuvinteleșiumbreleinteracționeazăpentru alăsaimaginațiasă se desfășoareînspațiulgol. Piesa se terminăcuultimulcuvânt, „liber” – probabilultimulcuvântpe care Shakespeare l-a scrisvreodată. ProiectulFurtuna este o reflecțiemetafizicăasupra adiferitenoțiunialeconceptului delibertate, în careumorultăiosse întâlneștecupoeziarafinată.

Peter Brook este unuldintrecei mai influențiregizori ai secolelor XX și XXIșieste considerat un „doctormagic al teatrului”. A murit în vara anului 2022, la scurttimpdupăpremieraProiectuluiFurtuna.

Totastăzi, de la ora 17:00, la Teatrul Colibri este programatRegele Lear, înregia lui MihaiȚărnă, producție a Teatrului Eugene Ionesco dinChișinău, iarla HotelRamada Plaza, poate fi văzutspectacolulQue Con Quique Quinto?, regia Andres Carreno, de la EfeTresTeatro, dinMexic.

La Shakespeare Village, azi, 21 mai, la ora 17:00, Parrabbola – Short Shakespeare, dinMareaBritanie,prezintăMacbeth, iar de la ora22:00începeconcertulVița de Vie.

Mâine, 22 mai,la ora 18:00, este mareaîntâlnirecuspectacoleleA douăsprezeceanoapte,regia Andrei Șerban, producție a Teatrului de Stat Constanța– la HotelRamada Plaza,iarde laora 21:00, Hamlet – dansulmelancolicului – o producțieJesus Herrera Agency, Spania,la Sala AmzaPellea a TeatruluiNațional Craiova.

Secțiunea de concerte a FestivaluluiInternațional Shakespeare se mutămiercuri, 22 mai, pedealulBucovăț, pentru o searăspecială: Panoramic Night. Pescena de la ZionGardens vor urcatrupeleGândulMâțeișiAlternosfera, urmate de un DJ set semnatde Andrei YC.Publicul se va putadeplasacu un autobuz pus la dispoziție de RegiaAutonomă de Transport Craiova, care va pleca de la Sala Polivalentă.

Joi, 23 maide la ora 17:00 și de la ora 19:00, la sala I.D Sîrbu a TeatruluiNațional Craiova, dublăîncântarecuVisuluneinopți de vară, regia Kelly Hunter, de la FlutteTheatre, dinMareaBritanie, iar de la ora21:00, la Tipografia Hub, se joacăEchoes of the Femine, înregia lui Laurențiu Tudor.

La Shakespeare Village, pe 23 mai, la ora 11:00, Parrabbola – Short ShakespeareprezintăA douăsprezeceanoapte, la ora 21:00 are loc un concert de MuzicăMedievală: Maria ChivușiTarafulFlorili-n crâng, iar de la ora22:00satul se umple delumileimaginarepe care le creezăDJ Jarl FlamardinFranța.

Continuăsurprizele de la totpasul, cuspectacoleleoutdoorși pop-up, iarcubul imersiv Shakespeare Dimensionspoate fi experimentat la Promenada Craiova.

Din 2024, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator al Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”.

Conceptul „UNATC Fringe” este centrat pe dorința de la readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații, festivalul câștigând astfel, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă.

Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat aici, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

******

Despre Festivalul Internațional Shakespeare

Aflat anul acesta la al 30-lea an de existență, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova, va însuma peste 300 de spectacole și evenimente și va reuni unele dintre cele mai mari nume de regizori de teatru de talie mondială ai momentului, între care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

*****

Organizatori ai Festivalului Internațional Shakespeare:  Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București

Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român

Sponsori principali: NEPI Rockcastle, Promenada Mall Bucuresti, Promenada Mall Craiova

Sponsori: UniCredit Bank, AQUA Carpatica, Epson, Drinks&more, Heineken, Popeci Auto – Partener Autorizat Mercedes-Benz, Distribuție Oltenia

Partener de tehnologie: Vodafone România

Parteneri: Ambasada Marii Britanii la București, British Council, UNESCO, Ministerul de Externe, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică Calculatoare și Electronică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Rotary Probitas, G Architecture

Parteneri media: TVR 1, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Cărturești, Ziarul Metropolis, Happening, BookHub, Zile și nopți, Liternet.

Partener de comunicare: SVAD Studio

Politica