marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poeți din lumea întreagă, impresionați de frumusețile Craiovei

Pentru o zi, sediul Primăriei Craiova a devenit centrul poeziei mondiale. Poeții participanți la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu au răspuns invitației dlui. Primar Mihail Genoiu și au vizitat clădirea Primăriei, având șansa de a descoperi crâmpeie din istoria Craiovei, dar și care sunt cele mai importante obiective din municipiul nostru, prezentate chiar de către primarul Mihail Genoiu.

„Suntem onorați să fim prezenți la întâlnirea cu poezia lumii și să vă fim gazde, timp de câteva zile, dumneavoastră, mari personalități culturale din lumea cuvintelor de pretutindeni, iubitori ai culturii românești și ai lui Eminescu. Sunt convins că veți avea ocazia, în aceste zile, să descoperiți un mic colț de rai. Craiova a fost dintotdeauna polul regiunii istorice Oltenia, este un oraș care a beneficiat de o deschidere către alte culturi tocmai datorită așezării sale geografice. Ne mândrim cu un patrimoniu cultural turistic dovedit de vestigii arheologice, de numeroase clădiri-monument istoric și ne mândrim că suntem unul dintre orașele cu o lungă tradiție de evenimente-reper.

 

Craiova este oraș al unor mari personalități, dar și orașul unde veți descoperi Parcul Nicolae Romanescu – unul dintre cele mai frumoase și mari parcuri naturale din Europa sau centrul istoric renovat recent de administrația locală în mandatul de Primar al doamnei Lia Olguța Vasilescu și oferit exemplu de bune practici de către Comisia Europeană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne mândrim și cu unul dintre cele mai frumoase și originale stadioane din lume, așa cum a fost el votat anul trecut de specialiști din domeniu. Iar Craiova este locul ideal de inspirație pentru poeți renumiți ca dumneavoastră și datorită parcurilor sau altor spații urbane din municipiu, transformate, în ultimii ani, în veritabile micro-centre culturale. V-aș recomanda să nu plecați din Craiova până nu vă lăsați furați de peisajul din Grădina Botanică sau până nu beneficiați de acustica perfectă de la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.

Craiova a renăscut în ultimii ani și datorită unor evenimente reper precum acesta – Festivalul Mondial de Poezie Mihai Eminescu sau Festivalul Internațional de teatru Shakespeare, care reunește la Craiova, din doi în doi ani, mari companii de teatru și importanți actori și regizori de pe întreg mapamondul.

Așadar, vă mulțumim că ați ales Craiova, un oraș care a avut mereu o poezie a sa, o eleganță naturală a vieții cotidiene dată de frumusețea clădirilor, a parcurilor și a oamenilor săi. Iar noi, autoritățile locale, vă asigurăm de toată deschiderea noastră către actul cultural de înaltă ținută. Sperăm să aveți parte de momente frumoase și ne dorim să vă îndrăgostiți pentru totdeauna de orașul nostru și, de ce nu, să deveniți ambasadorii culturali ai Craiovei”, a fost mesajul primarului Craiovei adresat invitaților din întreaga lume.

Cu o participare extraordinară a unora dintre cei mai reprezentativi poeți contemporani din lume, festivalul a reunit, în acest an, în Cetatea Băniei, personalități din 21 țări de pe toate continentele cum ar fi: China, Argentina, Maroc, Algeria, Chile, Peru, Franța sau Turcia. Unii dintre ei fiind invitați pentru prima oară în Craiova, poeții au dorit să transmită, la rândul lor, autorității locale, care le sunt impresiile despre orașul nostru după primele zile: 

Domnule Primar, sunt născut în Columbia, dar trăiesc și lucrez în America. O să vorbesc în numele Universității de Stat din New York. Trebuie să spun că fiecare dintre noi este un ambasador al poeziei. Mi-a plăcut tot aici: orașul este curat, arta este peste tot, iar oamenii sunt profesioniști. Puteți fi sigur că reputația acestui oraș va fi dusă mai departe de către noi toți, ambasadorii prezenți aici, nu numai în Europa, ci și în America, America Latină și toate colțurile lumii”, a spus dr. Carlos Aguasaco, poet și profesor la Universitatea de Stat din New York.

„Vă mulțumim pentru oportunitatea de a fi prezenți la acest festival, unde am învățat multe lucruri despre progres, cultură, umanitate. Eu provin dintr-un oraș mic din partea de Nord a insulelor Caraibe. Când s-a aflat că am fost invitată la acest festival, a fost publicată o știre în presa locală, fiindcă se recunoaște imporțanta acestui festival, iar participarea mea este un eveniment foarte important și demn de a fi menționat. Vă mărturisesc că Festivalul este important pentru mine atât ca scriitoare, cât și ca jurnalistă. Voi scrie o cronică de călătorie, un jurnal al vizitei mele în acest oraș pentru ca oamenii de acolo să vadă și să învețe despre modul în care se organizează un eveniment cultural. Avem multe de învățat de la acest oraș”, a ținut să precizeze Annabell Manjarrés Freyle, din Columbia, poet și jurnalist.

„Colaborarea dintre poeți și autorități este extraordinară, căci noi nu suntem obișnuiți cu acest lucru. Vă încurajăm să continuați pentru că este important pentru Craiova și pentru comunitate acest lucru. Cred că acest festival este unul dintre cele mai bune din Europa. Din păcate, nu vă putem vota, deși am vrea, însă ați făcut o treabă bună și ne-ați oferit o experiență frumoasă. Vă felicit pentru sprijinul acordat în ceea ce privește cultura”, a fost mesajul poetului Jeton Kelmendi, din Albania, profesor la Universitatea din Bruxelles.

Plăcut impresionat de aceste cuvinte, Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a dorit să menționeze încă o dată faptul că, în Craiova, cultura este unul dintre principalele domenii susținute de municipalitate și să asigure atât participanții cât și organizatorii că acest festival va continua și anii viitori, cu susținerea Primăriei Craiova. De asemenea, începând cu ediția următoare, va fi luată în calcul și posibilitatea acordării titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova unei personalități invitate în cadrul Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu.

Politica