joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mită pentru primari. Trimiși în judecată după ce au luat șpagă

Șase primari din județele Gorj și Dolj, un fost primar și un om de afaceri au fost trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Anchetatorii au descoperit acest lucru în timp ce făceau percheziții într-un alt dosar penal. O agendă i-a dat de gol.

În această agendă erau menționate sumele de bani despre care anchetatorii spun că, de fapt, reprezentau mită pentru primari. Au fost trimişi în judecată pentru luare de mită: Sorin Bucurescu (primarul comunei Slivileşti), Florinel Ţuilă (primarul comunei Cătunele), Mihai Calotă (primarul localităţii Urdari), Adrian Mangu (edilul comunei Bărbăteşti), Ilie Pietroi (primarul localităţii Aninoasa) şi Ion Gruescu (fost primar la Negomir), toţi din Gorj, dar şi Ana Ceană (primăriţa comunei Melineşti, din Dolj). Ştefan Doru Şandru, administratorul firmelor Ydail Construct şi Romstrade, este acuzat de dare de mită, potrivit adevărul.ro
Cazul a început în timpul unei percheziții făcută în 2015, într-un dosar de evaziune fiscală, când în mașina lui Ștefan Doru Șandru, administratorul firmei Ydail Construct SRL, s-a găsit o agendă.
„În agenda inculpatului Şandru Ştefan Doru, în dreptul unor sume şi în anumite zile se făce menţiunea «prot», menţiune care din probele administrate a rezultat că reprezintă cuvântul «protocol». (…) Fiind analizate datele din agendă şi foile componente ce aparţineau lui Şandru Ştefan Doru, rezultă că acestea atestă o situaţie mai amănunţită şi cronologică în perioada 06.01.2015 – 07.11.2015 a sumelor de bani gestionate de Şandru Ştefan Doru. (…) Din cercetările efectuate a rezultat că acestea reprezintă comisioane cu titlu de mită pe care inculpatul le dădea unor primari din judeţul Gorj în cadrul derulării contractelor de execuţie lucrări câştigate de Ydail Construct cu mai multe unităţi administrativ teritoriale. Analizând întreg materialul probator s-a concluzionat că edilii locali primeau în general un comision de 10% din valoarea facturilor achitate”, conform rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Aceștia aveau o practică în vederea primirii șpăgii care reprezenta 10 % din valoarea lucrărilor: „Inculpaţii, probabil pe baza înţelegerilor anterioare, care deveniseră un obicei, au primit de la inculpatul Şandru Ştefan Doru sume de bani reprezentând comision din valoarea facturii introduse în plată şi achitată. Pentru a deţine o evidenţă a acestor sume, inculpatul Şandru Ştefan Doru trecea în agendă prescurtarea «prot» şi menţiuni privind primăria unde se deplasa. Este clar că menţiunea «prot» înseamnă protocol şi că se referă la primari care protrivit atribuţiilor de serviciu sunt ordonatori principali de credite şi au un cuvânt de spus în atribuirea contractelor”, potrivit aceluiași rechizitoriu.
Pentru a plăti comisioane pentru primari, lucrările nu erau finalizate sau nu erau executate corect. Omul de afaceri, Șandru Ștefan Doru, a susținut mereu că prescurtarea „prot” vine de la cuvântul profit și că el nu le-a dat niciodată șpagă primarilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, susține că nu a primit șpagă de la Șandru: „Am crezut, sincer, că dosarul va fi finalizat cu o clasare, pentru că ştiu că nu am făcut fapta pentru care sunt acuzat. Din ce am aflat de-a lungul timpului, mai mulţi oameni mi-au spus că doamna procuror este o persoană foarte răutăcioasă şi că-i trimite în judecată pe cei acuzaţi. Vreau să demonstrez că nu a fost nimic adevărat, mai ales că, iniţial, au fost acuzate 11 persoane, iar apoi au mai rămas acuzate şase persoane, toate venind din aceeaşi speţă. În mod normal, dosarul ar fi trebuit să se claseze, pentru că nu s-a întâmplat aşa ceva. Se va vedea pe parcursul derulării procesului că nu a fost vreodată vorba de aşa ceva şi de asta firma are şi acum contract în localitatea Cătunele”, potrivit Adevărul.

Sursa Foto- Adevarul

 

 

Politica