Conecteaza-te cu noi

Breaking News

Ministrul Sănătăţii confirmă: Spitalul Regional de la Craiova se va face

Publicat

pe

Spitalul Regional de la Craiova se va construi, existând finanţare asigurată, noua unitate medicală urmând să aibă peste 800 de paturi şi toate specializările medicale, a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, aflată miercuri la Craiova. 

Pintea a recunoscut că au existat întârzieri privind acest proiect. „Acest spital se va face. Au ajuns şi la noi foarte multe zvonuri şi de ce să nu mărturisesc că am avut şi noi emoţii pentru că a fost o întârziere. Nu discutăm acum motivele întârzierii, dar nu sunt legate de autorităţile locale. Am fost sceptică şi eu, până în urmă cu două luni. Am anunţat lansarea studiilor de fezabilitate pentru Iaşi şi Cluj, cu date exacte, spunând septembrie pentru Craiova. Probabil că şi asta a produs confuzie, am spus asta pentru că nu ştiam data la care voi putea fi eu disponibilă pentru că mi-am dorit foarte mult să fiu aici. Din punctul meu de vedere, investiţia în spitalul regional, investiţiile care s-au făcut în sănătate şi care se vor face vor pune Craiova pe un loc meritat pe harta sănătăţii din România”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul CJ Dolj.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că toate acsete investiţii făcute la Craiova, culminând cu Spitalul Regional, vor pune Craiova pe harta Sănătăţii, la nivel naţional. „Craiova a fost, până nu demult, o haltă către Bucureşti şi nu cred că mai este cazul. Am nişte nume de medici la care şi eu personal m-aş adresa, o Facultate de Medicină şi Farmacie care este foarte bună. Pe partea de genetică mai trebuie dezvoltat, dar cred că o dată cu spitalul regional se va întâmpla şi asta. Până la urmă, este vina noastră a tuturor, şi eu ca ministru al Sănătăţii îmi asum o parte din vină pentru că Sănătatea la Craiova nu este la nivelul la care ar trebui să fie. Sunt multe lucruri pe care Craiova nu le are şi trebuie să le aibă. S-a făcut o investiţie de 11 milioane de euro, trebuie să ne mişcăm cu chirurgia vasculară”, a mai spus ea.

 

Ministrul a declarat că nu are emoţii cu privire la asigurarea finanţării pentru spitalul regional. 

„Cererea de finanţare va fi depusă la Bruxelles la finele acestui an, odată cu cererile de finanţare pentru spitalele din Iaşi şi Cluj. Valoarea integrală a proiectului, aici incluzând inclusiv utilităţile, dotările, partea de pregătire a proiectului şi partea de reabilitare a ceea ce va rămâne după mutarea unui anumit număr de paturi din spitalul judeţean în spitalul regional, este de 538 milioane euro, din care 75 milioane euro-TVA, 30 de milioane euro -utilităţile necesare funcţionării spitalului, 300 de milioane de euro construcţia şi dotarea”. Uniunea Europeana va acoperi doar cate 50 de milioane euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale ce urmeaza a fi construite, restul banilor urmand a fi acoperiti de la bugetul de stat, conform ministrului Sanatatii. De partea de utilităţi şi drumuri de acces se vor ocupa autorităţile locale şi judeţene, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii se află într-o vizită de lucru la Craiova, printre obiectivele văzute numărându-se Spitalul Clinic de Urgenţă şi Spitalul Filantropia.

© 2022. Toate drepturile rezervate.