miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Investiții pentru revitalizarea patrimoniului cultural al Doljului

Vechi fortărețe din Dolj, aflate în stadiu avansat de degradare, vor fi redate circuitului turistic după ce vor fi reabilitate prin proiectele cu fonduri europene câștigate de administrația județeană. Este vorba despre culele din Brabova și Cernătești.

Cula este un tip de construcție semifortificată, specifică secolelor XVII și XIX, răspândită în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania, dar şi în partea de Sud-Vest a României. Termenul provine din limba turcă – „kule”, tradus în limba română, însemnând turn. Ele au fost ridicate de familiile boiereşti cu rang din Ţara Românească, spre a fi adevărate fortăreţe în scopul apărării împotriva invaziilor întreprinse de tâlharii turci din Vidin.

În regiunea Oltenia se găseşte cea mai mare concentraţie a monumentelor istorice tip culă. În judeţul Dolj, sunt culele Izvoranu-Geblescu, Cernăteştilor şi Poenaru. În Gorj sunt culele Cioabă-Chintescu, Crăsnaru, Cornoiu. În Mehedinţi, culele Tudor Vladimirescu, Nistor şi Cuţui. Culele Galiţa şi Călăţeanu sunt în judeţul Olt, iar culele Zătreanu, Bujorenilor, Ansamblul Culei Greceanu, precum şi Casele de tip culă din comuna Măciuca sunt în judeţul Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Majoritatea culelor au fost lăsate în paragină de către noii proprietari de după Revoluţie, dar la nivelul județului Dolj au fost iniţiate demersuri, aflate într-un stadiu destul de avansat, pentru reabilitarea și restaurarea Culei Cernăteștilor și Culei Izvoranu – Geblescu, cu fonduri europene.

Cula Izvoranu-Geblescu, monument istoric de categoria A din comuna Brabova, judeţul Dolj, va fi reabilitată în cadrul unui proiect în valoare totală de peste 500.000 euro, contractul de finanţare fiind semnat în august 2017, de reprezentanţii CJ Dolj.

Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiștii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în județul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcții civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Trebuie spus că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania și Bulgaria, iar în țara noastră în zona Olteniei și a Munteniei. Valoarea acestor lucrări de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare.

Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcției, restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecție a incendiilor și antiefracție.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.    

Ulterior, a fost semnat și contractul de finanțare pentru restaurarea Culei Cernăteștilor, din comuna Cernătești, tot un imobil încadrat drept monumente istorice de categoria A, deci de interes național. Valoarea proiectului – tot 500.000 euro.  „Prin semnarea acestui proiect rezolvăm o problemă a patrimoniului național și a Doljului. Vom reabilita și repune în circuitul turistic alt obiectiv istoric specific acestei zone, apărut în secolele XVII-XVIII, Cula de la Cernătești, care arată mai bine decât cea de la Brabova, pentru că a mai fost reabilitată și încă funcționează ca un mic muzeu. Cele două monumente vor fi administrate prin intermediul Muzeului Olteniei“, a afirmat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Continuă investițiile în cultură

Acestea nu sunt singurele investiții în domeniul culturii aflate, în acest an, în atenția Consiliului Județean, administrația doljeană alocând fonduri, la începutul anului, în acest sens, în valoare de 20 milioane euro. 

După cum bine știți, Consiliul Județean Dolj a investit foarte mult în cultură în ultimii ani, iar rezultatele se văd. În acest an aproximativ 14% din bugetul Consiliului merge către această zonă. Restaurarea, consolidarea și promovarea celor două cule din comunele Brabova și Cernătești sunt două proiecte cu finanțare europeană, cu o valoare cumulată de aproximativ 980 mii euro, implementate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Sunt incluse lucrări de consolidare a clădirilor cu păstrarea autenticității construcției la cele două cule, lucrări de restaurare, realizare finisaje, dotarea culelor ca puncte muzeale și introducerea lor în circuitul turistic. Muzeul Cărții și Exilului Românesc este tot un demers cu finanțare europeană de aproximativ 4,5 milioane euro, implementat tot în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, iar acest proiect include consolidarea și restaurarea Casei Dianu din Craiova, care este monument istoric, păstrând autenticitatea construcției, dotarea clădirii în scopul înființării Muzeului Cărții și Exilului Românesc și alocarea din programul de investiții pentru anul 2018 a sumei de 1.420.000 lei”, a declarat Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.

Pe lista de investiții se află și Centrul turistic interactiv „Constantin Brâncuși” ce urmează a fi realizat în curtea Muzeului de Artă din Craiova. Investiția are o alocare de 15.671.230 de lei prin programul de investiții pentru anul 2018, iar contractul de execuție pentru finalizarea lucrărilor a fost sem­nat în decembrie 2017. Muzeul de Artă a primit în acest an 1.443.000 lei pentru dotări și amenajări, dar beneficiază și de fonduri pentru achiziționarea unor opere de artă.

Și pentru Muzeul Olteniei din Craiova, Consiliul Județean Dolj a alocat fonduri în acest an, aproape un milion de lei pentru dotări și amenajări, în timp ce pentru achiziționarea de obiecte de patrimoniu sunt alocați 93.000 lei.

CJ Dolj a alocat și peste un milion de lei pentru ca Biblioteca Județeană să demareze reabilitarea corpului de clădire C3 care găzduiește secțiile de împrumut de carte la domiciliu pentru adulți şi pentru copii. 

Politica