luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Atenție, șoferi! Rutieriștii sancționează drastic lipsa ITP

Poliţiştii olteni au trecut deja la aplicarea noilor prevederi care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecţie Tehnică Periodică (ITP) sau dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept, la 90 de zile de la achiziţionare.

Şeful Serviciului Poliţie Rutieră (SPR) Olt, inspectorul principal Cristian Tiţa, a declarat că, potrivit noilor prevederi, poliţiştii reţin atât certificatul, cât şi numerele de înmatriculare ale autoturismului depistat în trafic, fără ITP valabil.

Au fost situaţii în care am descoperit autoturisme cu ITP-ul expirat, dar nu pot spune că au fost mai multe decât până la intrarea în vigoare a noilor reglementări. Nu avem încă o situaţie clară, analiza o vom face la sfârşitul lunii. Când ITP-ul este expirat, constatăm situaţia, şi luăm noile măsuri, adică se reţine şi certificatul şi numerele de înmatriculare, eliberându-se dovadă fără drept de circulaţie”, a afirmat şeful SPR Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a adăugat că poliţiştii încă nu pot aplica noile prevederi cu privire la şoferii care nu şi-au înscris autoturismul pe numele proprietarului de drept, fiind în curs o actualizare a bazei de date.

În ceea ce priveşte neînmatricularea autoturismului, în perioada de 90 de zile, nu am luat încă măsuri, pentru că încă se lucrează la baza de date. Radierea de la unitatea fiscală trebuie să apară, atunci când căutăm, şi încă se face o actualizare”, a mai declarat Cristian Tiţa.

Prevederile care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecţie Tehnică Periodică valabilă, precum şi dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele proprietarului de drept la 90 de zile de la achiziţionarea lui intră în vigoare de astăzi. De asemenea, staţiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri.

Începând cu 20 mai, poliţiştii pot dispune suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecţia tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă şi în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, potrivit unei serii de prevederi care modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Astfel, după expirarea ITP-ului, înmatricularea va fi şi ea suspendată automat, online.

Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecţia tehnică periodică nu este valabilă. În cazul în care şoferul va fi găsit în trafic cu o maşină al cărei ITP este expirat, pe lângă amenda propriu-zisă vor fi reţinute şi certificatul de înmatriculare, plăcuţele cu numărul de înregistrare şi se va elibera dovadă fără drept de circulaţie. În acest fel, şoferul nu va mai putea circula cu respectiva maşină, fiind nevoit să o mute cu ajutorul unei platforme.

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică.

De asemenea, suspendarea înmatriculării se aplică şi în cazul în care şoferii îşi vând maşinile, iar noii proprietari nu solicită autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.

De asemenea, staţiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri, Registrul Auto Român obligându-le să păstreze imaginile timp de şase luni. Sistemul de supraveghere trebuie să conţină minim două camere de supraveghere şi un înregistrator digital.

Politica