vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Activitatea ofiţerilor anticorupţie doljeni, apreciată la „centru”

Cu deficit de personal, cum de altfel se întâmplă în toate structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj a fost premiat cu Diplomă de Merit de către reprezentanţii ministerului pentru rezultatele obţinute în 2017, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei în sistem.

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Dolj funcţionează cu 70% din personalul de care ar avea nevoie, însă nu se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte logistica. Deşi lipsa angajaţilor se resimte, ofiţerii anticorupţie au obţinut rezultate bune anul trecut, care au şi fost remarcate la nivelul Ministerului de Interne.

Conform bilanţului prezentat de comisarul şef Ovidiu Petrescu, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, anul trecut, au existat 7 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat atunci când li s-au oferit sume în schimbul unor servicii. Aceasta şi pentru angajaţii M.A.I. din Dolj au fost angrenaţi în activităţi de instruire în acest sens.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anul 2017, Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Dolj, a participat activ în cadrul eforturilor întreprinse de societatea românească și implicit de Ministerul Afacerilor Interne pentru prevenirea și combaterea corupției, urmărind în mod prioritar consolidarea mediului de integritate la nivelul ministerului, îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu celelalte instituții ale statului angrenate în acest demers și, deopotrivă, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

Activitatea preventivă a fost orientată către realizarea obiectivelor și măsurilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020, transpuse în O.M.A.I. nr. 72/2016 pentru aprobarea Planului de integritate privind implementarea la nivel propriu a Strategiei Naționale Anticorupție, Direcţia Generală Anticorupţie fiind desemnată ca instituţie responsabilă pentru implementarea Planului de integritate, a inventarului măsurilor de transparenţă instituțională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public, având atribuţii de coordonare, monitorizare, colectare a datelor şi raportare a acestora către Secretariatul tehnic din cadrul Ministerului Justiţiei.

Pentru eficientizarea activităţilor de prevenire a corupției, Direcția Generală Anticorupție a stabilit și a supus aprobării ministrului afacerilor interne 3 domenii prioritare pentru anul 2017, respectiv personalul nou-încadrat, personalul cu funcţii de conducere din structurile ce interacţionează direct cu cetăţenii, respectiv personalul din domeniul achiziţiilor publice și suport logistic, sectoare în care a desfășurat cu preponderență activități de instruire anticorupţie. Aceste activități au beneficiat de o nouă abordare bazată pe promovarea discuţiilor libere și dezvoltarea unui dialog constructiv.

La rezultatele pozitive obținute de D.G.A. și-au adus contribuția și ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj, care în anul 2017 au realizat 27 activităţi de instruire şi 49 de informare a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I., unde au fost dezbătute de o manieră interactivă aspectele specifice prevenirii şi combaterii faptelor de corupție. La aceste activități au participat 1.055 lucrători, din care 180 cu funcţii de conducere şi 875 cu funcţii de execuţie.

Ca urmare a activităţilor de informare şi instruire desfăşurate au existat 7 situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat atunci când li s-au oferit sume în schimbul unor servicii”, a precizat comisarul-şef Ovidiu Petrescu.

De asemenea, SJA Dolj a colaborat şi cu alte instituții și organizații, fiind desfășurate 3 activități preventive, la solicitarea Casei Județene de Pensii Dolj, Centrului de Detenție Craiova și Colegiului Ștefan Odobleja Craiova, la care au participat peste 300 de persoane.

În plus, anul trecut au fost consiliate 9 persoane, care s-au adresat Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj cu diverse sesizări, fiind îndrumate către instituţia competentă în soluţionarea aspectelor precizate, iar din cele 20 petiţii primite la SJA Dolj, 10 au fost soluţionate prin sesizarea parchetului competent, 3 prin înaintare către alte instituții şi 6 prin clasare, fiind soluționate și 3 apeluri primite la Call center anticorupție 0800.806.806, prin înaintarea către parchetele competente.

În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, ofițerii de poliţie judiciară din cadrul S.J.A. Dolj au efectuat acte procedurale şi au participat la instrumentarea unor dosare sub directa coordonare a procurorilor de caz din Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Parchetul Curţii de Apel Craiova și Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

În anul 2017, s-au efectuat cercetări în 71 de dosare penale, iar pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea de activităţi într-un număr de 78 ordonanţe de delegare, fiind finalizate un număr de 71.

Au fost realizate 12 acţiuni flagrante, care au condus la prinderea în flagrant a 15 persoane, 3 cu calitate de cadru M.A.I., faţă de 13 inculpaţi luându-se măsura reţinerii şi ulterior arestului preventiv sau la domiciliu, dintre care 3 cadre M.A.I.

Din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, s-au întocmit 16 rechizitorii şi 2 acorduri de recunoaştere, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 33 suspecți (7 personal M.A.I., cu funcţie de execuţie) şi 27 inculpați (7 personal M.A.I., cu funcţie de execuţie)”, a mai precizat şeful SJA Dolj.

Pentru acest an, SJA şi-a propus implementarea obiectivelor Strategiei Naționale Anticorupție 2016 – 2020 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne; îmbunătățirea capacității operaționale de investigare și combatere a corupției la nivelul M.A.I.; identificarea celor mai bune soluţii pe linia managementului organizatoric și instituțional.

De altfel, în anul 2018 patru funcţionari au anunţat SJA Dolj că s-a încercat mituirea lor, iar cei care au încercat să le dea şpagă au fost prinşi în fapt şi vor răspune în faţa justiţiei.

Politica