duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Botezul viilor” de la Bălănești, cu lăutari și mâncare la ceaun

Tradiția sfințirii viilor şi livezilor din comuna Bălăneşti va fi respectată și anul acesta, urmând ca evenimentul să aibă loc în data de 3 februarie, chiar de Sfântul Trifon. Oamenii țin ca acest obicei să nu se piardă, fiind convinși de faptul că procedând astfel culturile vor fi ferite de anumite intemperii.
De nouă ani de zile, viticultorii din Bălănești organizează, de ziua Sfântului Trifon, o slujbă religioasă, pe câmpul unde au culturi de vie, aceasta fiind urmată de o petrecere câmpenească. De la manifestare nu lipsesc lăutarii și cele câteva feluri de mâncare pregătite la foc, în ceaun.
„Va fi ceva inedit. Vom face o prăznuire, o petrecere câmpenească. Sfântul Trifon este ocrotitorul viilor, livezilor și plantelor de cultură agricolă. Manifestările vor începe cu o prezentare, o slujbă ţinută de niște preoţi de la noi, o slujbă interesantă. După slujbă vom face o petrecere câmpenească. Acesta este un obicei vechi și facem tot posibilul să nu se piardă”, a spus Vasile Cochină, viticultor din Bălănești. „Botezul Viilor” este o tradiție care datează din timpuri străvechi, dar a fost întrerupt o bună perioadă. Acest obicei a fost reluat la iniţiativa lui Vasile Cochină, preşedintele Asociaţiei Viticole „Dealul Bălăneşti”, în urmă cu nouă ani.

Politica