duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tânăr regizor craiovean: „Viaţa culturală a oraşului abia începe să renască”

Florin Paraschivu este un tânăr regizor din Craiova. Cu îndrăzneală şi ambiţie, acesta şi-a propus să aducă în atenţia publicului craiovean spectacole care să respecte regulile teatrului imersiv. Despre ceea ce presupune acest domeniu, dar şi despre planurile sale culturale, ne va povesti chiar regizorul doljean.

Florin a intrat în lumea teatrului de la patru, cinci ani când părinţii i-au găsit roluri potrivite pentru vârsta lui. Treptat a înţeles cum stau lucrurile în acest domeniu şi după liceu a urmat drumul actoriei. În timpul facultăţii şi-a dat seama că nu vrea să urce pe scenă, ci să facă regie.

Nu știu dacă mi-am dorit de mic sa fac teatru, dar îmi amintesc că părinții mei faceau parte dintr-o trupă de teatru amator și am jucat alături de ei în câteva spectacole încă de la patru, cinci ani. Apoi a urmat etapa în care mergeam cu ai mei la toate piesele de teatru craiovene, astfel întâlnindu-mă cu magia spectacolelor domnului Silviu Purcărete, încă de la o vârstă fragedă, având ocazia să văd spectacole extraordinare ca Titus Andronicu și Ubu Rex cu scene din Macbeth. Terminând liceul am ales calea actoriei și acolo am realizat că, de fapt, îmi plăcea mai mult să îi urmăresc pe colegii mei cum repetă și joacă și să înțeleg mecanismele din spatele jocului lor, decât să apar eu pe scenă. Am dat admiterea la master regie, la Universitatea de Arte din Târgu Mureș și am fost admis primul pe listă. Timp de patru ani, am învățat și am creat spectacole în Mureș, am mers la festivaluri și am câștigat, câteodată, și premii. De atunci consider că povestea cu teatrul s-a conturat și nu am mai putut să mă imaginez făcând altceva”, povestește Florin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Publicul să poată respira odată cu actorii”

La finele lunii septembrie, tânărul regizor a adus în atenţia publicului craiovean o formă a teatrului mai puţin cunoscută. A pus în scenă „Romeo şi Julieta” după regulile teatrului imersiv.

Am pornit de la ideea că teatrul, sub orice formă a sa, trebuie să fie o experiență senzorială, sentimentală, sufletească. Astfel am creat scene și spații în care publicul să poată respira odată cu actorii, să se scufunde în lumea lor, să alunece în poveștile care se derulează, nu undeva pe o scena rece, ci aproape, printre ei”, completează tânărul regizor.

Peste 500 de spectatori

Cele trei seri de spectacol au adus la sediul Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova peste 500 de persoane. Pentru Florin şi echipa sa, ecoul acestui eveniment a reprezentat curajul de a continua şi cu alte proiecte culturale.

Având în vedere numărul mare de spectatori, peste 500, prezenți în cele trei seri de spectacol și faptul că un număr considerabil dintre aceștia au participat de două sau chiar de trei ori la eveniment, pentru a urmări în fiecare seară alt personaj, consider că inițiativa a fost un real succes. Plus ca mulți dintre cei care au fost și alții care doar au auzit de spectacol, continuă să ne contacteze cu întrebarea când se mai joacă. Obiectivul nostru următor este de a modifica și mai mult sistemul, pentru ca undeva la începutul lunii noiembrie 2017, să jucăm din nou, o serie de trei spectacole imersive și o reprezentație pe scenă, astfel încât oamenii să poată vedea spectacolul din toate unghiurile”, mai spune Florin.

Viaţa culturală a oraşului abia începe să renască”

În spatele spectacolelor, regizorul craiovean poartă o adevărată luptă cu sistemul, cea mai aprigă fiind legată de susţinerea financiară.

Pentru a reuși, în orice domeniu cred, trebuie să muncești mult, să faci multe sacrificii, să renunți la multe, spiritual și material. În domeniul cultural mi se pare cu precădere greu având în vedere ca viața culturală a orașului abia începe să renască după o lungă perioadă. Să reziști, să te menții este și mai greu, pentru că orice tentativă teatrală are nevoie de foarte multă susținere, în special financiară, costurile de producție pentru orice spectacol, chiar și unul de bar, fiind extrem de ridicate, și nu mă refer aici la onorariile actorilor, regizorilor sau scenografilor, care de cele mai multe ori lucrează pe bani puțini sau chiar deloc”, povesteşte regizorul.

Să menţinem viu interesul pentru cultură şi pentru teatru în mod special”

Florin Paraschivu şi-a propus să menţină interesul pentru domeniul cultural şi în special pentru teatru, indiferent de cât de greu este să urmezi o astfel de cale.

Principala provocare va fi să reușim să menținem viu interesul pentru cultură și pentru teatru în mod special, interes pe care spectacolul R+J l-a stârnit în rândul craiovenilor. Avem deja în producție două spectacole noi, care sperăm să se dovedească cel puțin la fel de interesante și atractive ca și R+J”, îşi încheie povestea, Florin Paraschivu.

Politica