miercuri, februarie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Micul jihadist” din Craiova, condamnat definitiv la pușcărie

Micul jihadist”, craioveanul Luigi Constantin Boicea, de 19 ani, acuzat de propagandă în favoarea ISIS și participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munițiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism, a fost condamnat definitiv. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, la sfârșitul săptămânii trecute, ca nefondat, apelul declarat de tânăr împotriva hotărârii din 4 mai a.c. a Curții de Apel Craiova prin care a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Din pedeapsa primită se va scădea perioada petrecută după gratii în arest preventiv.

Vineri, 13 octombrie a.c., a rămas definitivă hotărârea de condamnare a craioveanului Luigi Constantin Boicea, acuzat de infracţiuni la legea privind combaterea terorismului. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul inculpatului, ca nefondat, menținând hotărârea de la Curtea de Apel Craiova: „Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Boicea Luigi Constantin împotriva sentinţei penale nr.110 din data de 04 mai 2017, pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. (…) Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului, durata reţinerii de la 8 decembrie 2015, ora 19:30, până la 9 decembrie 2015, ora 19:30, durata reţinerii de la 8 decembrie 2016, ora 21:45 până la 9 decembrie 2016, ora 21:45 şi durata arestării preventive de la 9 decembrie 2016, la zi. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 13 octombrie 2017”, se arată în încheierea de ședință a instanței. Pe 4 mai, Luigi Constantin Boicea a fost condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani și 4 luni închisoare cu executare după ce a recunoscut comiterea faptelor în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova. Instanța a decis atunci ca tânărul să plătească statului cheltuieli judiciare de peste 50.000 lei și tot atunci s-a decis menținerea lui în arest preventiv, unde fusese plasat pe 8 decembrie 2016.

Reamintim că, pe 8 decembrie 2016, procurorii DIICOT București împreună cu jandarmi din București au descins la Craiova și l-au ridicat pe Constantin Luigi Boicea. Având în vedere că a împlinit 18 ani, procurorii au cerut și au obținut, la Curtea de Apel București, arestarea acestuia. Anchetatorii au comunicat atunci că, parcurgând în mod accelerat etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice (convertirea la islam), aderarea la ideologia radical-islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Daesh/Statul Islamic (îndoctrinare și auto-identificare cu cauza jihadistă), respectiv asumarea, ca datorie personală, implicării în executarea de acte/acțiuni teroriste, începând cu anul 2015 inculpatul Boicea Luigi Constantin a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, instituit față de el în 2015, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016 când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți, aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste în satisfacerea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism. În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015 și până în prezent, inculpatul Boicea Luigi Constantin a participat la activitățile de instruire și pregătire desfășurate on-line de organizația teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii și dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniții etc., cât și componente ale procesului de pervertire a afectivității individului prin asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism. Prin ordonanța din data de 6.12.2016, în conformitate cu dispozițiile art.305 și art.311 din Codul de procedură penală, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus extinderea cercetărilor, începerea și continuarea urmăririi penale față de inculpatul Boicea Luigi Constantin sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munițiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism. Inculpatul a fost anchetat în Capitală, iar când au încheiat cercetările, procurorii DIICOT au trimis dosarul la Curtea de Apel Craiova. Tot la Craiova a ajuns și tânărul, menținut în arest preventiv. Dosarul a fost analizat în camera preliminară a instanței, iar judecătorii au decis pe 20 martie a.c., că poate începe procesul tânărului. Conform prevederilor legale, la primul termen de judecată inculpatul a cerut să fie judecat în procedură simplificată, care îi asigură reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul recunoașterii faptelor.

Politica