marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gigacaloria craiovenilor a crescut. Termo: „Nu suntem scamatori”

Gigacaloria mărită la 236 de lei la nivelul municipiului Craiova a fost motiv de harță între putere și opoziție, la ședința de Consiliu Local de joi. Termo a fost acuzată că vine cu mâna întinsă la Primărie pentru că nu se modernizează și nu se eficientizează, însă reprezentanții conducerii societății au explicat că se fac eforturi foarte mari pentru ca Termo, societate aflată în insolvență, să își rezolve problemele financiare. Scumpirea a fost votată, în cele din urmă, după cinci ani în care prețul acesteia, de 220 de lei, nu fusese modificat.

Gigacaloria va crește de la 220,5 lei la 236,86 de lei, la nivelul municipiului Craiova. Costul suplimentar de 16 lei va fi suportat de către craioveni și nu va fi subvenționat de către primărie. Asta a fost și nemulțumirea lui Marian Vasile, consilier al opoziției.

Suntem nemulțumiți și nu înțelegem de ce, din 2012 până în prezent, aproape toate instituțiile subpordonante primăriei nu încearcă să se modernizeze, să se eficientizeze, și vin cu mâna întinsă la Primărie”, a spus Vasile, spunând și că Termo are pierderi tehnologice de 20%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele de ședință și, totodată, viceprimarul municipiului, Stelian Bărăgan, a spus că mărirea este modică și că nu se face nimic după bunul plac al municipalității sau al Termo.

Este o mărire modică”

Este o mărire modică de 16 lei, ea reprezintă 7,42%, față de cum ați văzut la TV – RADET a mărit cu 32%. O să îl rog pe domnul director Magla să ne explice acest fenomen, inclusiv cum este cu pierderea aceea operațională, că văd că știți foarte bine ce se întâmplă în interior. După cum bine știți, SC Termo este în administrare specială și în administrare juridică. Nu facem nimic de capul nostru. De aceea, mărirea a fost gândită astfel încât să nu suporte cetățeanul o povară. 16 lei”, a explicat Bărăgan.

Administratorul special al SC Termo SRL, Dan Magla, a spus că pierderile tehnologice ale Termo sunt printre cele mai mici din țară și că, deși nu există posibilități foarte mari, s-a încercat să se facă ceva.

Din punct de vedere al pierderilor tehnologice, vreau să vă spun că – dincolo de faptul că toate instalațiile de așa natură funcționează în așa regim -, sunt printre cele mai mici din țară. Mai mult, față de momentul când am preluat activitatea, ele s-au diminuat, într-un procent mai mic, dar în cuantumul general înseamnă foarte mult. Este foarte adevărat că, fără investiții pe măsură nu se pot face investiții spectaculoase în acest domeniu. Dar eu cred că tocmai asta ar trebui să apreciați. Că, având instrumente puține la îndemnână, chiar s-a făcut ceva. De asemenea, vizavi de intervenția pe care ați avut-o, să o botezăm generic „o schimbare de atitudine și mentalitate pe care nu ați sesizat-o”. E foarte corect spus că nu ați sesizat-o, și de aici înainte poate o să promovăm și noi mai bine lucrurile, deși erau în derulare”, a spus Magla.

Magla, Termo: „Suntem oameni profesioniști care ne facem treaba”

Acesta a completat cu faptul că societatea a făcut prestații la terți în sumă de câteva miliarde de lei vechi și că va începe să facă și verificări tehnice periodice.

Pentru prima dată în istoricul acestei firme, s-au făcut prestații la terți de câteva miliarde de lei vechi. Pentru prima dată în istoricul ei. Evident, nu este suficient ca să îți susții toată activitatea și nici nu este în profilul nostru. Nu suntem o firmă. Dar s-a făcut un pas foarte important pe care îl vom continua. Am obținut și vom începe din septembrie autorizațiile necesare pentru verificările tehnice periodice, pentru instalații și cazane până la 400 de kilovați. Vom promova în mod corespunzător și această acțiune (…) Eu cred că este o mare diferență între ceea ce a fost până acum și ceea ce a început deja să se întâmple, și unele lucruri se finalizează. Dar scamatori nu suntem. Suntem oameni profesioniști care ne facem treaba, în ritmul normal și rațional al lucrurilor”, a conchis Magla.

Reamintim că, până joi, gigacaloria a avut același preț, 220,5 lei, din 2012, atunci când prețul ei a fost scăzut cu 10%.

Politica