duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Administratori de firme din Mehedinți condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție

 

Trei administratori ai unor societăţi comerciale din Mehedinți, trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru infracțiuni de corupție, respectiv înşelăciune şi fals în declaraţii, au fost condamnați definitiv, marți, 9 mai a.c., de Curtea de Apel Craiova la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unor termene de încercare cuprinse între 6 și 8 ani. Cei trei au fost acuzați că, folosind documente false, au obţinut ilegal aproape 3 milioane de lei, fonduri europene şi de la bugetul statului, bani pe care acum trebuie să îi înapoieze cu tot cu dobânzi și penalități.

Pe 11 iunie 2014, se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova îi trimiteau în judecată pe administratorii Stelian Grecu, Adrian Andreca şi Elena Andreca acuzaţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei; uz de fals şi fals în declaraţii în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: La sfârșitul anului 2006, inculpatul Grecu Stelian, în calitate de reprezentant legal al unei societăți comerciale și președinte al comisiei de analiză/evaluare oferte, a încheiat un contract cadru cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, pentru acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile programului special de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală – SAPARD, Măsura 3.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”. În data de 09.11.2006, cu ocazia depunerii dosarului la APDRP, în contextul derulării procedurilor de verificare/avizare a dosarelor de achiziții și de autorizare/decontare a cheltuielilor eligibile, inculpatul a folosit documente false, emise în numele altei societăți comerciale.
În acest fel, inculpatul a indus în eroare func
ționarii APDRP, ce au verificat legalitatea/conformitatea procedurii de atribuire a contractului de furnizare bunuri, eroare fără de care nu ar fi avizat favorabil procedura. De asemenea, nu ar fi autorizat ca eligibile cheltuielile efectuate (123.440,77 lei) și nu ar fi dispus decontarea (plata) din fonduri nerambursabile europene a sumei de 46.290,91 lei și fonduri din bugetul național de 15.430,67 lei obținute pe nedrept de societatea comercială reprezentată de inculpat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale inculpatul Grecu Stelian, în aceeași calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, în cadrul derulării unui alt contract cadru, pentru implementarea proiectului „Extindere adăpost pentru îngrăşarea suinelor în comuna Gogoşu, judeţul Mehedinţi”, respectiv a procedurii de achiziție lucrări și a procedurii de achiziție bunuri, în mod repetat, a încredințat inculpatului Andreca Lili Adrian declarații false (declarațiile de imparțialitate/confidențialitate date în nume propriu la 02.10.2009 și 25.05.2010), pentru ca acesta din urmă să le prezinte la APDRP.
Aceste ac
țiuni au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de către inculpatul Andreca Lili Adrian a unor fonduri nerambursabile (1.272.343 lei – fonduri comunitare și 318.086 lei – fonduri din bugetul național) și inducerea în eroare pe funcționarii APDRP, care altfel nu ar fi dispus plata/decontarea cheltuielilor respective.

În cursul executării unui alt contract cadru pentru implementarea proiectului „Înfiinţare staţie automată de incubare ouă”, în aceeași fază a procedurilor de verificare/avizare a dosarelor de achiziții, de autorizare/decontare (plată) a cheltuielilor eligibile, a încredințat inculpatei Andreca Elena declarațiile de imparțialitate/confidențialitate date la 19.07.2010 și 24.08.2010, pentru a le utiliza la APDRP.
În acest fel a ajutat-o pe inculpată să ob
țină pe nedrept fonduri nerambursabile comunitare (1.021.468 lei) și fonduri din bugetul național (255.367 lei), dar și să inducă în eroare funcționarii APDRP ce au verificat legalitatea/conformitatea procedurii de atribuire a unui contract de antrepriză și a unui contract de bunuri.
Prin săvâr
șirea infracțiunilor descrise mai sus, s-a cauzat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, respectiv Ministerului Finanțelor Publice, un prejudiciu de 2.928.983,89 lei, se arată în comunicatul DNA.

În iunie 2015 cei trei au fost găsiți vinovați și condamnați, pe fond, la Tribunalul Dolj, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Atât inculpații, cât și procurorii DNA au declarat apel, iar marți, 9 mai a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința definitivă. Inculpații au rămas cu aceleași pedepse însă a fost majorată perioada termenului de încercare și sunt obligați să achite prejudiciul creat: „Majorează termenul de încercare de la 5 ani, la 8 ani, pentru inculpatului Grecu Stelian, compus din cuantumul pedepsei rezultante aplicate (3 ani închisoare) la care se adaugă un interval de 5 ani fixat de instanţă.(…) Condamnă pe inculpatul Andreca Lili Adrian, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 6 ani, compus din cuantumul pedepsei rezultante aplicate (3 ani închisoare) la care se adaugă un interval de 3 ani fixat de instanţă.(…) Majorează termenul de încercare de la 5 ani, la 6 ani, pentru inculpata Andreca Elena Obligă, în solidar, inculpaţii Grecu Stelian şi Andreca Lili Adrian şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. STEGRAL S.R.L. la plata sumei de 1.390.427,98 lei despăgubiri civile cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal conform dispoziţiilor art.120 alin.1 şi 7 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Obligă, în solidar, inculpaţii Grecu Stelian şi Andreca Elena şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente S.C. DALETA S.R.L. la plata sumei de 1.341.964,87 lei despăgubiri civile cu majorări de întârziere. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.05.2017”, se arată în hotărârea instanței. 

Politica