vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Pariu pe cafea. Afacere oltenească de succes

De la o cifră de afaceri de circa 128.000 lei, în patru ani, s-a ajuns la una de aproape 2,8 milioane lei. Rețeta succesului: pasiunea pentru cafea.  Se întâmplă la Craiova, în Parcul Industrial.

O companie cu capital 100% românesc, deschisă în Craiova, a reușit să se impună, cu o investiție la nivel operaţional depăşeşte 1,5 milioane de euro, pe piața cafelei din România. Activitatea companiei Hedone Cafe a început cu 3 angajaţi,  iar  în prezent numărul acestora a crescut la 25. Evoluţia financiară este importantă: de la o cifră de afaceri de 127.576 lei, în 2013, a ajuns anul trecut la una de 2.735.798 lei.
Compania are o capacitate de producţie de 100 de tone/ lună de cafea proaspăt prăjită și deserveşte aproximativ 650 de clienţi, persoane juridice, prin centrele sale logistice din România conectate la unitatea de producţie din Parcul Industrial Craiova.

Afacerea Hedone Cafe, cum este denumit brandul, a început, în urmă cu patru ani, în Craiova, prin construirea artizanală a unui prăjitor de cafea de doar 200 g/șarjă și o comandă de cafea verde din Olanda pentru care transportul a costat mai mult decât produsul în sine. Dragoş Manciu, absolvent al Facultății de Chimie Alimentară şi unul dintre partenerii business-ului Hedone Cafe a fost cel care a creat primul prăjitor de cafea al firmei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Îmi amintesc prima cafea obţinută prin prăjirea în mini-roasterul artizanal, care s-a materializat într-o poveste frumoasă. Atunci a luat naştere ideea de a împrospăta cultura cafelei din România şi de a aduce pe piaţă, la nivel comercial, cafeaua de specialitate, gourmet. Extracţia şi prepararea unui espresso implică  o activitate de detaliu şi fineţe (o preinfuzie a apei de 3-5 secunde, la o temperatură ridicată, printr-un puc de cafea, cu o anumită presiune, într-un timp scurt: 25 – 27 secunde), de aceea echipamentele folosite – espressorul şi râşnita – au o relevantă importanta în acest proces. Aşa a apărut necesitatea dezvoltării unor echipamente profesionale pentru prepararea cafelei. La început a fost ideea unor echipamente care să extragă impecabil substanţele volatile ale cafelei, la temperatura dorită, şi care să dea naştere unui gust perfect, idilic. Am început cu un proiect pilot de 9 espressoare, al căror succes ne-a determinat să ne extindem producţia. Hedone Cafe exprimă,  într-un mod progresist, valorile tradiţiei, cu accent pe pasiune, profesionalism şi inovaţie în tehnologie”, spune Dragoş Manciu, Director Departament Producţie, Hedone Cafe.

Dragoş Manciu a fost cel care a proiectat, dezvoltat şi perfecţionat echipamentele. Succesul primelor espressoare manuale, Wally by Hedone, l-a determinat să extindă producţia, astfel că în 2015 au apărut espressoarele profesionale Evo by Hedone, Triton by Hedone şi râşnița profesională Honne by Hedone.
Tehnologia utilizată pentru echipamentele profesionale marca Hedone Cafe este inovatoare și asigură o economie a consumului energetic de până la 40% în comparaţie cu espressoarele dotate cu tehnologie clasică.

img_20170127_140046

“Cafeaua are viaţă, respectăm fiecare bob de cafea în parte”

Directorul executiv al firmei, Dan Barbu, afirmă că „certificarea calităţii și garanţia prospeţimii” sunt valori de bază după care se ghidează în afacere.

„Cafeaua are viaţă. Noi credem în spiritul acesteia. Respectăm fiecare bob de cafea în parte. Pentru noi, certificarea calităţii şi garanţia prospeţimii înseamnă valori de bază care vizează excelență şi angajamentul unui viitor sigur. Ne-am orientat şi am dezvoltat parteneriate doar cu furnizori de cafea verde care respectă standardele recunoscute la nivel internaţional şi a căror activitate este certificată calitativ. Oferim clienţilor tot ce este mai bun, pur şi nealterat în materie de cafea. Iar aceştia au înţeles încet, încet, că ceea ce obişnuiau să consume era o cafea obţinută prin procese puternic industrializate şi distribuită la scară mondială prin sisteme logistice care durează uneori şi luni de zile. Astfel, produsul cumpărat putea avea termen de prăjire cu un an sau chiar doi în urmă. Prin comparaţie, noi prăjim cafeaua în funcţie de comenzi şi solicitări şi afişăm data prăjirii pe fiecare pungă în parte”, declară Dan Barbu, CEO Hedone Cafe.

De altfel, și Diana Nicola, director  vânzări, (video) spune  că termenul de 30 de zile pentru consumul cafelei proaspăt prăjite este mai mult decât importantă, după această perioadă cafeaua pierzându-și din proprietăți.

Reprezentanții firmei au adus în piață „al treilea val al cafelei”, pe scurt, conversia la artizanat al unui produs de larg consum.
Al treilea val al cafelei pune accent pe calitate şi se bazează pe o relaţie transparentă a tuturor părţilor implicate: fermieri, importatori, prăjitori, barista şi client.
Înseamnă producţie personalizată adaptată cerinţelor consumatorilor, care evidenţiază calitatea şi prospeţimea cafelei, îndepărtându-se de ideea de producţie puternic industrializată, la scară largă.

cafea-in-prajitor

De la sursă, în ambalaj

Cafeaua este adusă din cele mai mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Jamaica, India, Kenya, Mexic. Boabele sunt culese manual şi ulterior selectate şi supuse unui riguros proces de verificare: sunt înlăturate boabele cu defecte, resturi de coji sau provenite de la planta de cafea, care nu au ce să caute în produsul finit. Astfel, numai cele mai bune boabe ajung în faza   de procesare în care sunt uscate pe paturi suspendate la soare, sau spălate şi uscate   ulterior. Rezultatul este o cafea verde atent selecţionată, depozitată în condiţii optime astfel încât aceasta să-şi păstreze toate proprietăţile nutritive.

Prăjirea boabelor de cafea este deopotrivă o artă şi o ştiinţă, spun reprezentanții Hedone. Deosebirea între o cafea perfect prăjită şi una prăjită neuniform constă în detalii fine, iar câteva secunde pot face diferenţa.

“Magica  licoare” derivă din peste 1.500 de substanţe volatile şi solubile, care în timpul procesului de prăjire trec prin transformări fizice şi chimice sub umbrelă reacţiilor, determinând, pe această cale, esenţele responsabile de calităţile senzoriale ale cafelei. Prăjirea este procedeul termic ce schimbă boabele verzi de cafea în boabe aromate şi savuroase, de culoare maro închis, eliberând uleiurile eterice din acestea. În starea iniţială, sub formă de boabe verzi, sunt concentraţi acizii, proteinele şi cafeina, dar nu şi mirosul şi gustul specific cafelei.

Cuptoarele de prăjire de la Hedone Cafe învăluie şi rostogolesc boabele verzi într-un curent de aer fierbinte, timp de 12 – 14 minute, sub atenta supraveghere a specialiştilor firmei, pentru a se asigura că există un echilibru între timpul, temperatura şi tehnica de prăjire la care sunt supuse boabele de cafea. Prăjirea cafelei se face în funcție de sortimentul dorit ca rezultat: 100% Arabica sau Robusta.

După procedeul de prăjire și răcire, boabele de cafea trec printr-un aparat care separă boabele de „neghină”. Apoi, pentru protejarea cafelei de agenții externi, precum umiditatea şi aerul, produsul este ambalat în pungi prevăzute cu valvă unisens şi ziplock.

Calitatea cafelei este importantă pentru toți membrii echipei Hedone, aceștia încercând să-și și educe clienții cu privire la consumul cafelei.

„Există o percepție falsă asupra consumului de preparate pe bază de cafea. Confuzia pornește de la diferența între intensitatea aromei și concentrația efectivă de cofeină. Lumea percepe espresso ca fiind cea mai tare cafea, iar „cafeaua lungă” cea mai slabă. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Concentrația de cofeină este influențată de timpul de contact între cafea și apă, astfel încât preparatele care au procesul de realizare cel mai rapid conțin, automat, mai puțină cofeină decât cele a căror preparare se întinde pe câteva minute. Chiar dacă espresso se caracterizează prin intensitatea gustului, acesta se prepară în aproximativ 25 secunde, iar concentrația reală de cofeină nu sare de 34 de miligrame. Prin comparație, o ceașcă de ceai verde are în medie 40 de miligrame de cofeină, iar una de ceai negru 60 miligrame de cofeină. O cafea la filtru sau ibric, în schimb, se fierbe timp de câteva minute, iar concentrația de cofeină poate ajunge și la 180 de miligrame. Pentru echipa Hedone Cafe, un espresso perfect este asemănător unei poezii: 25 – 30 ml de esență pătrunzătoare înconjurată de emoții gingașe. Pentru obținerea acestuia și a preparatelor pe bază de espresso, este necesară extracția aproape instantanee a uleiurilor esențiale și implicit a cofeinei, în timp ce la filtru sau ibric este necesară o fierbere de durată pentru eliberarea cofeinei”, spune Diana Beletei, specialist Relații Publice Hedone Cafe.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor de cafea, reprezentanții companiei au deschis și un magazin on-line.

Politica