duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicii în grevă, Ministerul la instanță

Ultima zi a lunii octombrie a adus un protest de amploare în Sănătate. După ce prin greva de avertisment, sindicaliştii Sanitas nu au ajuns la niciun acord cu Ministerul Sănătăţii, luni, aceştia au declanşat greva generală în Sănătate. Nu toţi angajaţii din sistem au considerat însã cã este cazul sã se recurgã la grevã.

Mii de salariaţi din sistemul sanitar românesc, inclusiv din Craiova, au ieşit în stradă pentru a-şi face cunoscute nemulţumirile, iar o parte dintre ei au întrerupt lucrul.

S-au făcut nişte inechităţi, acum că s-a aprobat Legea 20 a domnului Cioloş, au fost mărite salariile numai la o parte a personalului, la medici, infirmieri şi şefii de la TESA. S-a făcut o diferenţiere foarte mare între clinic şi neclinic pe care vrem s-o rezolvăm, o diferenţiere foarte mare între asistenţii cu studii superioare şi cei cu postliceală care practic fac aceeaşi muncă şi pe aceasta vrem s-o rezolvăm şi pentru asistenţa socială, de asemenea, sporurile care se dau în toată ţara pentru condiţii deosebit de periculoase se calculează la nivelul anului 2009, ceea ce nu este just”, a declarat pentru Jurnalul Olteniei, Ileana Ionescu, lider de sindicat Federaţia “Sanitas”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii

Miercuri, 28 octombrie, reprezentanţii Sanitas au avut o întâlniere cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor. Ministrul Sănătăţii şi-a reafirmat interesul pentru reducerea risipei din sistem, astfel încât să se creeze premisele creşterii fondurilor disponibile pentru angajaţii din Sănătate”, anunţa MS, într-un comunicat.

Proiectul cu doleanţele medicilor a fost înaintat Camerei Deputaţilor, iar astăzi urmează a fi aprobat în Plenul acesteia.

Pentru rezolvarea acestor inechităţi am pichetat Ministerul Muncii, Sănătăţii, Finaţelor şi Parlamentul României. La Parlament am fost primiţi de domnul deputat Buicu, la Camera Deputaţilor, căruia i-am înaintat proiectul nostru cu modificări şi cu rezolvarea inechităţilor, dânsul l-a primit, a fost aprobat în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, urmează ca astăzi să fie aprobat în Plenul Camerei Deputaţilor, dar până când va fi aprobat şi până când colegii noştri vor fi la balconul Parlamentului cu bannerele Sanitasului, vom declanşa greva generală în toată ţara. În funcţie de ce se va obţine astăzi, dacă astăzi se obţine, aşa cum avem promisiuni şi se va întruni cvorum şi se va aproba proiectul, noi sistăm greva, o suspendăm până când apare proiectul în Monitorul Oficial. Dacă nu va fi aprobat nimic ne întrunim toţi membrii Consiliului Naţional pe ţară şi vom vedea ce hotărâre vom lua în continuare”, a mai spus Ileana Ionescu, lider de sindicat Federaţia “Sanitas”.

Protestele nu vor afecta pacienţii

Federaţia „Sanitas“ a anunţat că pacienţii nu vor avea de suferit pentru că urgenţele vor fi rezolvate, iar o treime din angajaţi vor asigura continuitatea actului medical.

Federaţia Hipocrat nu participă la proteste

Membrii Federaţiei Hipocrat nu s-au alăturat protestelor organizate de cei de la “Sanitas”. Ion Cotojman, liderul de sindicat al Federaţiei Hipocrat a precizat că manifestările nu şi-ar avea rostul în condiţiile în care s-au negociat deja amendamentele, iar acestea urmează a fi aprobate. Pe de altă parte, acesta este de părere că protestele ar trebui evitate în această perioadă întrucât ar putea fi interpretate, având în vedere că se apropie campania electorală.

Noi, Federaţia Hipocrat, am suspendat acţiunile şi am respectat nişte angajamente luate împreună cu partenerii, cu Guvernul. Procesul de aprobare a cererilor noastre este în plină desfăşurare şi nu e fair să ieşim în stradă atâta timp cât ne respectăm unii pe alţii. Am ajuns la înţelegere, am negociat, au fost trecute toate modificările în propunerea de modificare a Ordonanţei 57, au trecut în unanimitate de Comisia de Sănătate dela Camera Deputaţilor, astăzi după-masă se întrunesc Comisiile de buget şi muncă la care avem şi noi un reprezentant ca delegat, trec de aceste comisii cu siguranţă şi mâine, poimâine în Plenul Camerei Deputaţilor se va aproba legea şi va deveni lege ordinară. Deci, nu e ferm, am stabilit amendamente la lege, au fost aprobate, au fost acceptate. Lumea, acum, interpretează că este perioadă electorală şi eu ca preşedinte, întotdeauna am evitat să desfăşor acţiuni în perioadele astea că se interpretează şi de o parte şi de alta. Pe noi, ca federaţie nu ne interesează politica, jocuri, noi vrem drepturile, cerem de ani de zile treaba asta. Am început din primăvară, am cerut modernizare, ca să facem faţă oricăror tragedii care se pot întâmpla, mai ales după Colectiv. Și la ora asta dacă este un cutremur, Doamne fereşte, sistemul de sănătate românesc nu va putea face faţă pentru că nu are”, a declarat Ion Cotojman, lider de sindicat Federaţia Hipocrat.

Luni seara, Ministerul Sănătăţii a anunţat contestarea în instanţă a grevei Sanitas. Ministerul consideră acţiunea ca fiind nelegală: „Nicio revendicare a Federației Sanitas, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă. Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere. Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei”.

 

Politica