vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încep probele scrise ale bacalaureatului de toamnă

Elevii doljeni care nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, îşi pot încerca norocul în sesiuneaa de toamnă a examenului naţional. 1.250 de elevi din judeţul Dolj s-au înscris la cea de-a doua sesiune cu gândul că de această dată vor promova examenul maturităţii. 823 dintre absolvenţi provin din seria curentă, iar restul din promoţiile anterioare. Aceştia susţin probele în trei Centre de Examinare: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic Energetic şi Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova, iar Centrul Zonal de Evaluare va fi la Liceul Tehnologic Auto.

Prima probă a bacalaureatului de toamnă s-a desfăşurat marţi, 16 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar până la finalul acestei săptămâni s-au dat probele de competenţe.

De astăzi, 22 august, încep probele scrise. Prima probă este cea la Limba şi literatura română.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Calendarul examenelor prevede că miercuri va avea loc testarea la Matematică sau Istorie (Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă), iar vineri e programată proba scrisă la alegere în funcţie de profilul şi specializarea liceului absolvit.

Pentru susţinerea probei la Matematică sunt înscrişi 689 de tineri, iar la Istorie 85. Pentru proba la alegere sunt 848 de dosare depuse, cei mai mulţi solicitând examinarea la Biologie (513), pe locul al doilea fiind Geografia (241), pe locul trei Logica, unde sunt 48 de înscrişi, iar la Psihologie există un singur candidat.

Absolvenţii de liceu care au fost respinşi în sesiunile anterioare susţin doar probele la care nu au obţinut nota minimă 5. În situaţia în care candidaţii au reuşit să promoveze toate probele, însă nu au avut media generală şase, aceştia îşi pot alege una sau mai multe materii la care să susţină examenul.

Luni, 29 august, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele examenului şi în aceeaşi zi, între orele 16.00-20.00, pot fi depuse eventualele contestaţii. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 30-31 august iar pe data de 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Asistent medical, fără diplomă de bacalaureat

Mulţi dintre cei care nu au promovat bacalaureatul s-au înscris deja la unităţile de învăţământ care primesc absolvenţi fără a prezenta la înscriere diploma de bacalaureat. Spre exemplu, „Școala Postliceală Sanitară Christiana” Craiova, solicită celor care doresc să urmeze cursurile instituţiei, doar foaia matricolă în original, pentru candidaţii care nu au diplomă de bacalaureat. Admiterea se va face în funcţie de media obţinută în cei patru ani de liceu. Candidaţii vor plăti la înscriere o taxă de 100 de lei, iar taxa de şcolarizare este de 2.200 de lei, cu posibilitatea de plată în trei tranşe.

Loredana, nu a promovat examenul de bacalaureat de anul trecut, iar anul acesta speră că va avea mai mult noroc.

„Voi susţine proba la Biologie. Este singura materie la care am picat anul trecut. M-am înscris la sesiunea de toamnă pentru că am auzit că în toamnă subiectele ar fi mai uşoare. Sper să îmi pice din ce am învăţat. M-am pregătit pe timpul verii, am mai citit. Sunt deja înscrisă la o potliceală sanitară, m-am înscris încă de anul trecut, după ce am picat BAC-ul, m-au primit şi fară diplomă de Bacalaureat, dar acum trebuie să iau examenul”, a mărturisit Loredana.

Și în judeţ există asemenea instituţii la care absolvenţii se pot înscrie fără să prezinte diploma de absolvire a examenului de bacalaureat, diplomă pe care o pot aduce până la terminarea studiilor. Astfel că, cei care au promovat examenul maturităţii, dar şi absolvenţii de liceu fără diplomă de bacalaureat, care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pot să se înscrie la o şcoală postliceală, pot urma cursurile unei astfel de unităţi de învăţământ, pot absolvi şi primesc aceeaşi diplomă în baza căreia vor profesa meseria de asistent medical fără nici un fel de problemă.

Perioada de înscriere, prelungită

Multe dintre aceste instituţii din învământ particulare, au perioada de înscriere până la sfărşitul lunii septembrie, tocmai pentru ca absolvenţii care susţin examenul de bacalaureat din toamnă să poată să se înscrie. Spre exemplu, cei care doresc să urmeze cursurile Școlii Postliceale Sanitare „Spiru Haret”, au posibilitatea de a-şi depune dosarul încă de pe data de 29 august, când vor fi afişate rezultatele examenului, până la data de 30 septembrie.

Politica