vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sentinţă definitivă în cazul exploziei de la Electroputere, la opt ani de la tragedie

După opt ani de la producerea unei tragedii de proporţii la SC Electroputere SA, în urma căreia un bărbat şi-a pierdut viaţa, iar şeful său a fost rănit  în  explozia unui tub de oxigen, Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa  definitivă. Șeful bărbatului decedat, care fusese trimis în judecată pentru ucidere din culpă, a fost achitat,  judecătorii reţinând faptul că nu i se poate imputa nimic acestuia.

Tragicul accident  în urma căruia  un bărbat  a  decedat, iar  un altul a fost rănit, ajungând la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, s-a petrecut  pe 6 martie 2008.  A fost vorba despre  explozia  unui tub de oxigen produsă în fabrica de oxigen a  SC  Electroputere Craiova. Conducerea de la acea vreme a fabricii anunţa că deflagraţia, care a fost urmată de un incendiu, a avut loc în jurul orei 10.30, la Secţia de îmbuteliere a tuburilor de oxigen din fabrica Electroputere din Craiova, unde a explodat un tub de oxigen. În urma exploziei puternice, Gheorghe Bîrţă,  de  41  de  ani, muncitor în cadrul secţiei, a murit pe loc, lăsând în urmă soţia şi doi copii mici, iar şeful acestuia, inginer Marin Popescu,  de  58  de  ani, a ajuns la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Din fericire, el a scăpat  cu  arsuri de gradul doi pe 18% din suprafaţa corpului, astfel că ulterior a fost mutat la Clinica de Chirurgie Plastică a  unităţii medicale. La momentul producerii deflagraţiei în secţia de îmbuteliere a tuburilor de oxigen nu se aflau decât cele două persoane. O echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a ajuns la faţa locului, demarând cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul. De pe patul de spital, inginerul Marin Popescu a povestit ulterior că la un moment dat a auzit o bubuitură puternică şi a văzut flacără. A încercat să oprească robinetul de oxigen, însă nu a reuşit decât pe jumătate. Echipe de poliţişti  ai IPJ Dolj  şi procurori  ai parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova  au ajuns şi ele la faţa locului,  fiind demarată o anchetă care a durat cinci ani.

 

Cercetările, finalizate în anul  2013

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cercetările  în cauză  s-au finalizat  abia în anul 2013,  când  procurorii  Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au  dispus  trimiterea în judecată a inginerului Marin Popescu pentru  comiterea infracţiunii de  ucidere din culpă. Elena Bîrţă, soţia bărbatului decedat în accident şi cei doi copii ai ei, o fată şi un băiat, s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal.  Pe fond, procesul  s-a încheiat la Judecătoria Craiova  pe  15 iunie 2015,când a fost pronunţată sentinţa. Instanţa l-a achitat pe Marin Popescu pentru acuzaţia de ucidere din culpă şi a respins acţiunile civile.

„Achită pe inculpatul Popescu Marin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 178 alin. 1, 2 C.p. de la 1969 cu apl. Art. 5 C.p. Respinge acţiunile civile formulate de părţile civile Bîrţă Elena, Bîrţă Ionela Ana Maria şi Bîrţă Cătălin. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, suma de 100 lei reprezentând onorariu parţial av. oficiu. Respinge cererea formulată de părţile civile de obligare a inculpatului la plata cheltuielilor judiciare. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 15.06.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova.

Părţile civile, dar şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au declarat apel, care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 17 iulie 2015. Marţi, 21 iunie a.c., instanţa a soluţionat cauza. Toate apelurile au fost respinse, astfel că fostul inginer este acum definitiv achitat:  „Respinge apelurile ca nefondate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.

 

 

sursa foto: romanialibera.ro

Politica