luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parcul „Romanescu”, în discuţie la Colegiul Prefectural

Şedinţa lunară de miercuri a Colegiului Prefectural a cuprins, printre altele, un punct ce a vizat un raport de activitate al Direcţiei pentru Cultură Dolj, cu accent pe protejarea patrimoniului construit din judeţ. Fără doar şi poate, cea mai importantă temă a fost cea a Parcului „Nicolae Romanescu”, despre care Direcţia pentru Cultură Dolj spune că trece printr-o binemeritată transformare, dar şi că, în cazul monumentelor istorice, constructorii trebuie să aibă habar de problematica patrimoniului cultural.

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, George Obrocea, a discutat miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Dolj, despre cele mai importante lucrări desfăşurate la clădirile sau monumentele de patrimoniu din oraş. Cea mai importantă lucrare, de departe, este cea a reabilitării Parcului „Nicolae Romanescu”, intens discutată şi contestată în mass-media şi nu numai. „Lucrările de conservare şi restaurare a Parcului Nicolae Romanescu au început din 20 octombrie 2015, au avansat în ritm rapid și s-au intensificat de la începutul lunii martie 2016, când s-a intrat în graficul stabilit la încheierea contractului de executare de lucrări nr. 150518/09.10.2015. Primăria Municipiului Craiova – beneficiarul proiectului – a obţinut avizul favorabil nr. 194/M/30.09.2014 al Ministerului Culturii, cât şi celelalte avize necesare. Documentaţia tehnică a fost elaborată de SC 360 Inginerie, Urbanism, Arhitectura SRL din Bucureşti. Lucrările au fost autorizate de Primăria Craiova, cu autorizaţia de construire nr. 1391/20.10.2014. (…) Finanţarea lucrărilor, circa 11 milioane de euro, se asigură din fonduri europene administrate de ADR Sud Vest Oltenia, cât şi din fonduri proprii ale Primăriei Municipiului Craiova. În prezent, lucrările de execuţie continuă şi au avut termen de finalizare la data de 21.05.2016”, a explicat directorul DJC Dolj.

„Parcul necesita o societate care să fie pusă la punct cu problematica patrimoniului cultural”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a atras atenţia asupra faptului că asocierea de firme care se ocupă de lucrări, Mitliv Exim SRL – Civitas Systems SRL – R&A Partners SRL, ar fi trebuit să aibă cunoştinţe legate de reabilitarea monumentelor de patrimoniu, având în vedere numeroasele recomandări care au fost făcute de comisia ministerului culturii care a venit să inspecteze lucrările din parc. „S-a plecat greşit, în sensul că, dacă ne-am apucat să construim un bloc, sigur, angajăm o societate de construcţii care construieşte acel bloc. Dar reconstrucţia, reamenajarea, modernizarea unui parc care este monument de patrimoniu naţional şi unul dintre cele mai importante monumente din Europa necesita un specific aparte. Necesita o societate de construcţii care să fie completată ea mai întâi, adică pusă la punct cu problematica patrimoniului cultural şi a intervenţiei asupra unor elemente de patrimoniu. Se pare că, până la urmă, aşa s-a întâmplat şi societăţile care construiesc au ţinut cont. Iar asta trebuie reţinut pentru viitoarele proiecte ale Craiovei şi ale judeţului. Când ai de-a face cu un obiectiv de patrimoniu, îl priveşti şi îl organizezi cu totul altfel decât pe un teren viran pe care faci o construcţie. Să sperăm că vor fi mai multe puncte bune în final şi, cu siguranţă, va fi aşa”, a subliniat George Obrocea.

Acesta a mai adus în discuţie, printre altele, proiectele de extindere, amenajare, restaurare și modernizare a Sediului Agenției Dolj a Băncii Naționale, cel de consolidare, schimbare de destinație și mansardare a imobilului din str. Olteț nr. 25 (Centrul Istoric), dar şi Restaurarea Casei Ghizdăvescu din str. Nicolae Titulescu nr. 23. Totodată, Obrocea a atras atenţia asupra unor obiective din judeţ, care necesită o reabilitare imediată: Conacul Coţofenilor şi Cula Izvoranu – Geblescu din Brabova, care are elaborată o documentaţie tehnică, dar la care nu au demarat încă lucrările.

Politica