luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Percheziții în Vâlcea, Olt și București

Polițiștii vâlceni au descins astăzi, în județele Vâlcea (mun. Drăgășani, comuna Dănicei și comuna Sutești), Olt (comuna Dobroteasa, comuna Strejești, comuna Cungrea, comuna Vulturești, comuna Verguleasa) și în municipiul București, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani.

Există suspiciunea că  mai multe persoane de pe raza judeţului Vâlcea şi a comunei Dobroteasa, judeţul Olt au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice.

    S-a reţinut că activitatea infracţională consta  în postarea pe diferite site-uri comerciale  a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse  pe care în fapt nu le deţineau.

    S-a stabilit că sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea  anunţurilor de vânzare a  bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării  în conturi bancare deschise  în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul on line banking în conturi deschise la unităţi bancare din România din România.

    Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere, după cum urmează:

    Primul palier era  format  din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil  fiind denumiţi în argou „lansatori” şi care erau destinatarii finali ai sumelor de bani obţinute ilicit.

    Al doilea palier era reprezentat de către suspecţii care racolau alţi participanţi implicaţi în deschiderea conturilor, ridicarea banilor şi predarea lor.

    Al treilea palier îl reprezintau  suspecţii al căror rol era acela de a deschide conturi în străinătate, conturi recomandate victimelor pentru a vira banii reprezentând contravaloarea produselor pe care doreau  să le achiziţioneze.

    Ultimul palier era constituit din  suspecţi al căror rol era acela de a dobândi şi a deţine  bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, respectiv de a sprijini transferul de astfel de bunuri de către cei care aveau controlul on line al conturilor.

    În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că din grupul infracţional organizat au făcut parte  și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta săgețile la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și/sau ridica  sumele de bani virate.

    Prin activitatea grupului au fost prejudiciați cetățeni străini de pe teritoriul  Germaniei, Austriei, României, Spaniei, Belgiei, cu suma totală de peste  900.000 euro.

    Cercetările continua, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Politica