vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vor să pună cruce şi minei de la Husnicioara!

Ortacii de la Cariera Husnicioara, singura exploatare minieră din judeţul Mehedinţi, se tem că vine începutul sfârşitului odată cu 1 aprilie, dată de la care boşii lor de de la Complexul Energetic Oltenia îi trimit forţat în şomaj tehnic pe o perioadă de 3 luni de zile. Apoi lucrurile sunt neclare, adică Dumnezeu cu mila….

 

Singura mină din Mehedinţi e în pericol de a fi închisă! De Ziua Păcălelilor, vineri 1 aprilie, minerii de la Husnicioara-Mehedinţi intră forţat în şomaj tehnic pentru o perioadă de trei luni. Sindicaliştii se zbat ca ulterior să se întoarcă toţi salariaţii la locurile lor de muncă. Dar şansele sunt mici. Complexul Energetic Oltenia înclină pentru închiderea Minei Husnicioara întrucât nu are contracte pentru exploatare, după ce se încheie înţelegerea cu Termocentrala de la Halânga. Deocamdată însă, liderii de sindicat speră să se găsească soluţii, iar oamenii să se întoarcă la locurile de muncă. Cei 570 de mineri de la Cariera Husnicioara intră în şomaj tehnic începând din data de 1 aprilie, pe o perioadă de trei luni.

„Desfacerea este o problemă. Prin pierderea principalului beneficiar, Termocentrala de la Halânga, este o problemă, dar până la urmă aceasta nu este problema noastră. Complexul Energetic Oltenia gestionează această situaţie şi este problema dumnealor să găsească beneficiari. Beneficiari ar fi, am avut discuţii şi cu cei de la Colterm Timişoara şi vor să ia o cantitate de 250.000 de tone. Le-am spus care sunt avantajele legate de unitatea noastră, dacă achiziţionează cărbunele, pentru că ei fac o adresă către CEO şi CEO spune de unde trebuie să ajungă cărbunele. Au considerat că de la Lupoaia trebuie să ajungă. Acolo, la Lupoaia, preţul pe tonă cu transport CFR este de 43 lei pe tonă, la Husnicioara, 29 de lei ”, a declarat liderul Sindicatului de la Mina Husnicioara, Paul Constantinescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mină rentabilă dar pe ducă…

Sindicatele au purtat discuţii cu cei din conducerea Complexului Energetic Oltenia despre intenţia acestora de a pune în conservare Cariera Husnicioara după cele trei luni de şomaj tehnic. Angajaţii spun că închiderea minei îi aruncă în stradă. Fiecare familie în parte are propriile probleme financiare, iar posibilitatea găsirii altor locuri de muncă este aproape nulă. Nemulţumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât Mina Husnicioara este considerată una dintre exploatările eficiente din punct de vedere economic. Pe o scară de 1 la 11, cariera din Mehedinţi se află pe locul 6. Până acum, Mina Husnicioara a furnizat cărbune către Termocentrala de la Halânga, către Turceni şi ar putea da la Govora. În plus şi compania Colterm din Timişoara este interesată de cărbune, numai că în acest caz, CEO a decis ca Mina Lupoaia să dea materia primă deşi tona de cărbune ajunge să fie aproape de două ori mai scumpă decât dacă ar lua de la Mina Husnicioara. În cazul în care Complexul Energetic Oltenia nu găseşte soluţii, minerii sunt pregătiţi de proteste. Sindicatele şi angajaţii exclud posibilitatea închiderii Minei întrucât şi pe termen lung ea este eficientă. Spre exemplu, există două milioane de tone de cărbune care pot fi exploatate fără costuri suplimentare. Cine are urechi să audă!!!!

 

Politica