vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primul weekend fără tutun. Un deputat sare în ajutorul fumătorilor

Legea antifumat pare să nu fi afectat prea mult localurile din Craiova. A fost primul weekend în care în baruri, pub-uri şi cluburi nu s-a mai putut fuma. Clienţi au fost. Fumătorii au ieşit afară, aşa cum spune legea. Mulţi dintre ei se plâng însă că au răcit.

 

Legea antifumat a intrat în vigoare în data de 16 martie. Astfel, fumătorii nu mai au voie să-şi aprindă ţigara în restaurante, baruri, cluburi sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Mai mult de atât, potrivit noii legi, ţigările electronice nu vor mai putea fi folosite în mijloacele de transport în comun, însă în celelalte spaţii se permite utilizarea acestora.

 

Românul se bucură de răul din ograda ,,vecinului’’

Policlinica Buna Vestire Craiova

Făcând un tur al barurilor din Bănie, am găsit câţiva craioveni pro şi anti-fumat care au acceptat să discute cu noi. Și cum românul nostru se bucură de răul altuia, cei mai fericiţi i-am găsit pe nefumători, pentru care legea abia pusă în vigoară este parcă venită din Rai. Ba mai mult de atât, dintre fumătorii intervievaţi, am găsit chiar şi persoane care abia aşteaptă să prindă la ,,cotitură’’ un fumător care încalcă legea, pentru a-l da pe mâna autorităţilor. Alţii fumători spun însă că această lege i-a marginalizat.

,,Mă bucur maxim că nu se mai fumează. Nu mai suportam să ies în oraş şi de fiecare dată să mă afum. Într-o zi, chiar era să-mi ia foc părul din cauza unei persoane care fuma şi nu era atentă cum îşi ţinea ţigara. Acum, se respiră aer curat, proaspăt. Este altceva. Și până la urmă nu numai aceasta ar fi fost problema, dar nu mi se pare cinstit ca eu, nefumător, să inhalez fumul de ţigară şi să ajung să mă îmbolnăvesc’’, a povestit Mihaela, 26 ani, nefumătoare.

,,Nu am fumat în viaţa mea. Sper ca legea dată să fie pe bune, pentru că o bună perioadă de timp ajunsesem să nu mai frecventez barurile şi cluburile, tocmai din acest motiv: tutunul. Mă declar total împotriva fumatului în spaţiile publice şi vă asigur că pe cine voi vedea că va încălca legea, îi voi face o poză şi o să o trimit acolo unde trebuie. Până la urmă vorbim de ceea ce este civilizat şi de respectul faţă de ceilalţi oameni, care la noi, din păcate, nu mai există de foarte mult timp’’, a relatat Petre, 29 ani, nefumător.

 

,,Ar putea fi amenajate câteva baruri pentru fumători’’

Fumătorii sunt mai puţin vehemenţi. Cei mai mulţi dintre ei spun că o astfel de lege nu este neapărat rea. Numai că, prin actul normativ în vigoare, nu le este permis să fumeze în niciun spaţiu închis, fiind scoşi în stradă. Fumătorii vor şi ei un loc al lor.

„Dacă ne-ar fi dat voie să fumăm în orice spaţiu închis, adică să nu ne bată vântul şi din stânga şi din dreapta, ori să stăm în ploaie, ar fi fost altceva. Eu, vineri, am ieşit din bar. Am respectat legea şi am fumat afară. Sâmbătă, însă, aveam deja febră. Da, nefumătorii vor spune că cine mă pune să fumez. Nu e chiar aşa. Nu te poţi lăsa aşa dintr-o dată. Sunt bani cheltuiţi, poate afecta şi sănătatea, dar e greu, extrem de greu odată ce ai devenit fumător să te laşi. Este, da, un drog. Și cu toate acestea, droguri ai voie să consumi. Tutunul, fumatul, nu e interzis de lege. Ba chiar noi, fumătorii, băgăm nişte bani frumoşi în bugetul statului. Și cu toate astea, statul se dezice de noi. Ne-a pus şi nefumătorii în cap… În curând or să se ia cu pietre după noi”, a spus Florentina, o tânără de 30 ani, care este fumătoare de mai bine de zece ani.

 

,,Fumez de aproape 20 de ani. Nu ştiu, sincer, cum să tratez această lege. Pe de o parte, înţeleg nemulţumirea nefumătorilor, cum că ar inhala fumul nostru, care poate fi mai nociv decât fumatul în sine, însă eu aş fi venit cu o variantă mai bună, cred eu. Din atâtea localuri care, de exemplu, la noi în Craiova s-au tot deschis în ultimul timp, în Centrul Vechi, de ce nu se pot alege câteva dintre acestea care să le fie destinate exclusiv consumatorilor de tutun? Aşa, ar împăca şi capra, şi varza. Consider că această măsură ar putea fi adoptată în toată ţara, având în vedere că de baruri şi cluburi nu ducem lipsă, stăm chiar foarte bine la acest capitol’’, ne-a declarat şi Mihai, 35 ani, fumător.

 

Am găsit chiar şi craioveni care, deşi sunt fumători înrăiţi, se bucură de noua lege promulgată. Poate, poate, vor renunţa şi ei, în cele din urmă, la fumat.

,,Eu mă bucur pentru această lege antifumat. Sper că aşa voi fi mai motivat şi voi renunţa şi eu la ţigări sau măcar sper să fumez mai puţin’’, a povestit George, un alt fumător.

 

Cine nu a aranjat terasa, a scos scrumierele

Barurile din Craiova care încă nu şi-au scos terasele, au scos, pentru moment, scrumierele. Ziua este cum este, să ieşi afară, însă ce se fac petrecăreţii de noapte, având în vedere că vremea nu s-a încălzit atât de mult, încât să poţi sta afară fără niciun fel de problemă, chiar şi în toiul nopţii.

,,A fost ger azi-noapte (n.r.- vineri spre sâmbătă noaptea- 19 martie 2016). Cui credeţi că îi mai venea să meargă afară pentru fumat? Am ieşit puţin, ne-am zgribulit, şi am intrat, din nou, în local. Este chinuitor pentru noi, fumătorii’’, a povestit Bogdan, 25 ani, fumător.

Alţii proprietari de localuri, le-au oferit clienţilor fumători halate pentru atunci când ies afară la o ţigară, ori au scos pături pe terasă.

 

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Cei care nu vor respecta legea vor fi sancţionaţi: persoanele fizice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 15.000 de lei sau pot fi chiar obligate să închidă localul, dacă nu se află la prima abatere. Parlamentul a adoptat pe data de 15 decembrie legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, mai puţin în celulele penitenciarelor de maximă siguranţă şi în zonele de tranzit ale aeroporturilor internaţionale. Proiectul de lege a fost trimis la Cotroceni, care pentru a fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pe 29 ianuarie, iar pe 1 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial.

Un deputat încearcă însă să îmblânzească legea. Este vorba de Daniel Fenechiu. Sâmbătă, la Craiova, parlamentarul ne-a declarat că are o iniţiativă legislativă în acest sens, semnată deja de peste 30 colegi ai săi.

„Am pornit de la ideea că legea este una foarte bună pentru România, dar are nişte excese care pornesc fie dintr-un talibanism al unora, fie din neînţelegerea unor mecanisme ca legea să fie respectată. Am trei propuneri de îmbunătăţire. Prima dintre ele vrea să lămurească problema spaţiilor locuibile, a doua vine să redefinească spaţiul public închis. Aşa este în toată Europa, spaţiu public închis trebuie să fie închis de jur împrejur. A treia modificare porneşte de la faptul că în lege se poate fuma, cu excepţia puşcăriilor de mare securitate, doar în camerele speciale ale aeroporturilor internaţionale, care trebuie să îndeplinească nişte condiţii stipulate de lege. Adică să servească doar fumatului şi să fie corespunzător ventilate, izolate de restul spaţiilor. Păi, dacă acele spaţii pot exista în aeroporturi, nu pot exista şi altundeva? Am mai adăugat două nuanţe. Prima este că dacă în camera aia specializată fumezi o ţigară, cred că poţi să bei şi o cafea. Am instituit şi posibilitatea ca fumătorii să îşi instituie asociaţii sau cluburi care să deservească, să înfiinţeze aceste spaţii. De exemplu, imaginaţi-vă că în Craiova există 15 investitori care se hotărăsc să dedice un spaţiu de 10 pe 10, o cameră, două acestui viciu şi găsesc o formulă prin care fiecare să pună la dispoziţie spaţii fumătorilor. Fumătorii pot intra acolo, nu se întâlnesc cu nimeni, au nişte automate de cafea şi altele. Spaţiile respective sunt curăţate seara de regulă şi se intră într-o formă pe care o stabileşte proprietarul spaţiului. Cu o cartelă, cu o fisă şi aşa mai departe”, a precizat Daniel Fenechiu.

 

Deputatul crede că iniţiativa sa va fi susţinută de colegii din Parlament, afirmând că inclusiv iniţiatoarea legii antifumat a apreciat-o ca fiind corectă.

„Au semnat iniţiativa legislativă 30 şi ceva de parlamentari. Am avut chiar o discuţie cu doamna Cristea (n.r. Aurelia Cristea deputat PSD, iniţiatoarea legii)care a zis că şi dânsa mi-ar semna iniţiativa pentru că este corectă, însă datorită faptului că am fost neelegant într-o expirmare când am vorbit de logica de aprozar referindu-mă la trecutul dânsei, o face să nu îmi semneze legea, nu însă să nu o susţină. E foarte adevărat că eu, furat puţin de peisaj şi de ce se întâmpla, fiind foarte supărat pe doamna Cristea, am exagerat puţin cu logica de aprozar. I-am cerut scuze, îmi pare rău m-am enervat, oameni suntem, mai greşim şi noi.

De câte ori se va vorbi despre fumat în Parlament, voi face acele amendamente. Supărarea creată în rândul fumătorilor, şi a unor nefumători solidari cu fumătorii, este atât de mare încât este posibil ca la propunerile mele care sunt foarte decente şi pe care le-am făcut şi când se discuta legea, dar cu doamna Cristea nu s-a putut sta de vorbă, e posibil să apară şi alte locuri de relaxare”, ne-a mai declarat deputatul Daniel Fenechiu.

 

 

 

Politica