sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încă un peţitor pentru Oltchim

SC Chimcomplex SA va depune ofertă pentru achiziţionarea Oltchim. Decizia a fost luată, luni, în şedinţa acţionarilor societăţii.

Astfel, s-a aprobat participarea SC Chimcomplex SA la procesul de achiziţionare a activelor SC Oltchim SA şi a părţilor sociale ale SC Oltchim SPV SRL şi atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95.000.000 euro în vederea completării fondurilor necesare achiziţiei.

Reprezentanţii Chimcomplex anunţau săptămâna trecută că, împreună cu Oltchim, vor înfiinţa Compania Naţională de Chimie, companie ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forţa comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Cred că România merită să aibă o companie puternică în Europa, măcar în planul industriei chimice. Noi, românii, avem şcoli de chimie, universităţi de renume şi cercetători dedicaţi; apoi ţara are resurse minerale care, decât să urmeze calea exportului, mai bine să fie procesate prin chimizare în ţară. Astfel, se asigură locuri de muncă, taxe pentru stat şi o perspectiva mai bună pentru întreaga economie a României”, declara Virgiliu Băncilă, preşedintele Consiliului de Administraţiei al societăţii.

Chimcomplex face parte din grupul de firme SCR, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. În 2012, Ştefan Vuza a pierdut licitaţia pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a fost câştigată de Dan Diaconescu. Preluarea nu s-a finalizat întrucât Diaconescu nu a venit cu banii promişi. Atunci, Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru acţiuni şi 202 milioane de lei pentru creanţa Electrica.

De Oltchim sunt interesaţi şi chinezii de la Junlun Petroleum.

Compania de stat se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Au fost mai multe încercări de privatizare, însă toate au eşuat. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.
De la intrarea în insolvenţă, compania a disponibilizat 1.200 de salariaţi, iar în prezent, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajaţi. Conducerea companiei susţine că speră să-i reangajeze pe disponibilizaţi odată cu relansarea producţiei.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

 

 

Politica