duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începe construcţia autostrăzii Craiova-Piteşti. O construiesc simbolic oltenii

Se face autostrada Craiova-Piteşti! Construcţia ei va începe duminică, de la ora 16.

Nu din asfalt, ci din olteni. Mai exact, oltenii sunt invitaţi să formeze un lanţ uman pe traseul autostrăzii, pentru a atrage atenţia decidenţilor de la Bucureşti cu privire la importanţa construirii acestui drum. Dacă se vor uni, cine ştie, poate, oltenii vor intra în Cartea Recordurilor. Întâlnirea are loc la ieşirea din Craiova, din zona Metro.

Evenimentul a fost iniţiat de deputatul Florentin Gust. Deşi este membru al unui partid politic, acesta spune că demersul nu are nicio legătură cu politicul şi invită şi ceilalţi membri de partid din Oltenia să se alăture.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este o problemă a întregii Oltenii. De aceea, invit toţi politicienii din regiune, indiferent de culoarea partidului din care fac parte să participe la acest eveniment. Practic, încercăm să construim „simbolic” autostrada. Vom forma un lanţ uman, iar evenimentul se va desfăşura lunar. Sperăm să acoperim întreg tronosonul Craiova-Piteşti. Poate aşa, cei din Bucureşti, cei cu putere decizională, vor înţelege că noi vrem autostradă. Regiunea Oltenia nu se poate dezvolta fără aceasta. Am rămas singura regiune din ţară pentru care nu există niciun proiect de infrastructură mare. A venit momentul să arătăm că şi noi contăm. Şi poate aşa, prin acest demers, dacă vom fi uniţi, vom fi luaţi în seamă. Duminică încercăm să construim primul tronson, Craiova-Pieleşti. Îi aşteptăm pe toţi cetăţenii alături de noi pentru a arăta necesitatea construcţiei acestei autostrăzi”, ne-a declarat deputatul Florentin Gust.

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, executivul de la Bucureşti a prevăzut în bugetul de stat pe 2016 suma de 1,5 milioane euro pentru efectuarea studiului de fezabilitate pentru acest drum.

Deputatul Florentin Gust ceruse, printr-un amendament, ca în acest an să se aloce 100 milioane de euro pentru începerea construirii autostrăzii, susţinând că aceasta poate fi realizată în trei ani, dacă primeşte finanţare.

„Am făcut un pas important…Autostrada Craiova-Piteşti este pentru prima data prinsă în bugetul de stat. Este adevărat că sunt prinşi în buget doar banii pentru studiul de fezabilitate, dar este un pas important.
Până în momentul de faţă nu exista nimic… doar un slogan pe care îl fluturau unii.
Cu perseverenţă şi multă presiune, cred că vom face pasul să şi înceapă în 2016.
Eu personal nu voi renunţa la acest obiectiv strategic pentru dezvoltarea regiunii.
Le mulţumesc în special parlamentarilor Constantin Dascălu, Mărinică Dincă, Vasile Popeangă, Mario Oprea şi Bălu Constantin care au susţinut în Comisia Buget-Finanţe realizarea acestui obiectiv. Doamne ajută!”, a spus Florentin Gust.

Tot la sfârşitul anului trecut, la Craiova, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a reiterat importanţa construirii acestei autostrăzi atât pentru Ford cât şi pentru ceilalţi afacerişti din zonă.

„O nevoie foarte specifică este infrastructura mai bună – drumuri mai bune şi legături feroviare mai bune – acest lucru nu este necesar numai Ford, dar şi celorlalţi producători mari, inclusiv celălalt mare producător de automobile, Dacia, a cerut la rândul său infrastructură mai bună de drum. Cred că este ceva ce este dorit şi de foarte mulţi români. Ford plănuieşte o investiţie majoră în România, ce ar creşte producţia peste nivelurile actuale, însă pentru a face asta chiar are nevoie de o reţea de autostrăzi de la această fabrică spre Piteşti, iar mai apoi spre Europa, care să fie mult mai bună decât nivelul actual. De asemenea, au nevoie de o infrastructură feroviară mai bună pentru a putea aduce piesele de care au nevoie şi mai apoi să exporte produsele lor", a afirmat ambasadorul american.

S-a mai făcut un studiu, dar pentru drum expres. În 2007, CNADNR a atribuit firmei Search Corporation, în urma unei licitaţii, contractul pentru studiul de fezabilitate pentru “Drum expres Craiova-Piteşti”. Valoarea contractului a fost de 12.900.758 euro, fără TVA, echivalentul a 15,99 milioane euro cu TVA inclus.

Reamintim că autostrada Craiova-Piteşti a fost promisă în campania electorală din 2012, de PSD. În 2013, pe atunci premier, Victor Ponta a prezentat strategia proiectelor prioritare de autostrăzi până în 2018, unde apărea şi autostrada Craiova-Piteşti, pentru realizarea căreia autorităţile urmau să reactualizeze SF-ul atribuit în 2007.

S-a gândit realizarea acestui drum prin parteneriat public-privat. Concesionarul urma să proiecteze, să construiască, să finanţeze, să opereze şi să întreţină autostrada / drumul expres. Banii investiţi urmau a fi recuperaţi din taxa ce ar fi fost instituită la intrarea pe acest tronson de drum. Urma să aibă o lungime de 121 kilometri şi să coste circa 1,7 miliarde de euro. De atunci lucrurile au rămas la faza de „dialog competitiv” cu potenţialii constructori.

 

 

 

Politica