joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Opinie, nu verdict! Război doar cu vorba nu se face

Una sunt declaraţiile şi alta sunt faptele. Declaraţiile politice, belicoase ale lui Vladimir Putin provoacă scandal şi stârnesc reacţii pe măsură. Dar faptele de arme generează îngrijorare. Dacă nu cumva, chiar mai mult.

Faptele de arme se referă nu neapărat la operaţiuni militare sau paramilitare. Cum au fost cele care, peste noapte, au schimbat geografia politică a lumii. Prin ocuparea Peninsulei Crimeea. Şi consolidarea puterii Rusiei, nu numai în Marea Neagră, un obiectiv strategic de prim rang, ci şi în plan terestru. Pe o suprafaţă geografică largă. Acolo a existat multă retorică. De o parte şi de alta. Campion s-a dovedit a fi Putin. Dar a mai existat şi altceva.

Acest altceva a fost reprezentat de operaţiunile paramilitare. Aşa-zişi „oameni verzi”. Soldaţii aproape invizibili ai Federaţiei Ruse. Trupe bine pregătite şi bine antrenate de diversiune. Care au asigurat primele mişcări decisive vizând ocuparea Crimeei, dar şi crearea, aproape instantanee, a câtorva zone pe teritoriul statului ucrainean, scăpate total de sub controlul autorităţilor. Abia apoi au urmat, acolo unde a fost cazul şi atunci când a fost cazul, trupele regulate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De atunci, retorica a escaladat. A devenit din ce în ce mai stridentă. În acest schimb de ameninţări au participat mulţi lideri ai lumii. Şi au început, în scurt timp, să vorbească armele. Din ce în ce mai convingător.

Ca într-o paradă continuă militară, desfăşurată, nu în Piaţa Roşie, ci, simultan, în mai multe puncte de pe mapamond, au pornit la defilare ultimele creaţii ale industriei morţii, făurite de savanţii şi inginerii Federaţiei Ruse, evident cu tot concursul complexului militaro-industrial. Am văzut ultimele modele de avioane. De portavioane. De rachete. De submarine. De vase de război. Am văzut ultimele performanţe ale operaţiunilor de diversiune electronică. Am văzut cum, pur şi simplu, au fost teleportate, pe sub nasul sateliţilor, radarelor şi zecilor de mii de spioni, adevărate baze militare, în diferite puncte strategice. Inamicii potenţiali ai Federaţiei Ruse s-au trezit faţă în faţă cu veritabile fantome, transformate, instantaneu, în armate.

Iar acum, triumfal, îşi fac apariţia ultimele modele de tancuri ruseşti. Care, spune Putin, au fost, până ieri, secrete straşnic păzite. Secretele sunt acum scoase la vedere. Şi, afirmă preşedintele Federaţiei Ruse, au patru grade de protecţie, ditamai tancurile devenind nedetectabile, aproape invizibile şi inexpugnabile. Acelaşi Putin afirmă, după ce şi-a înfăţişat aceste ultime bijuterii, că Federaţia Rusă se află cu cel puţin 10 ani, sub aspectul tehnologiei militare, înaintea lumii occidentale.

Dacă aşa stau lucrurile atunci este de rău. O imagine difuzată aproape cu voluptate în spaţiul electronic mă pune pe gânduri. Aparent, ea vrea să ne arate, fix atunci când ruşii şi-au etalat ultimele tipuri de blindate, cât de vulnerabil poate fi tancul rusesc. Deci, un tanc rusesc utilizat de trupele guvernamentale în Siria, ne arată imaginile de pe You Tube, este lovit de o rachetă americană din dotarea trupelor rebele. În plin. Şi vedem o uriaşă vălvătaie de foc. Pare că tancul rusesc a fost incapabil să detecteze electronic prezenţa aruncătorului de rachete, să sesizeze că o rachetă se îndreaptă în direcţia lui şi să o intercepteze. Puţini observă însă finalul acestui filmuleţ, care le joacă o farsă aproape macabră celor care l-au postat. După explozia rachetei care a lovit turela, ocupanţii tancului ies, bine mersi, din vehicul şi îl părăsesc. Fiind neatinşi. Iar acest blindat rusesc nu face parte din ultima generaţie.

Să ne mai mirăm, în aceste condiţii, că, în fine, Statele Unite se pare că se urnesc şi îşi pun comandourile în mişcare pentru a da o lovitură capitală Statului Islamic? Din nou avem de-a face şi de partea cealaltă a oceanului cu o tresărire de orgoliu. În câteva zile vom şti dacă avem de-a face cu o mişcare propagandistică sau chiar cu o operaţiune militară de mare anvergură. Eventual, decisivă. Al cărei rezultat ar mai tăia puţin din nasul lui Vladimir Putin.

 

 

 

Politica