vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Detectoare de comori confiscate de poliţişti

Cazul comorii ,,Boboiceanu” după care o echipă misterioasă a  săpat tranşee chiar în biserica din satul Zegujani, în faţa altarului, rămâne şi acum un dosar X pentru IPJ Mehedinţi. 

IPJ Mehedinţi a confiscat ieri două detectoare de metale cu ajutorul cărora se pot găsi comori în pământ. Asta în condiţiile în care în judeţ cu ceva timp în urmă căutătorii de comori săpau pe furiş până şi în interiorul bisericilor după comori. Este vorba de săpăturile misteriose din faţa altarului bisericii din Zegujani care şi în ziua de astăzi au rămas un fel de dosar X pentru IPJ Mehedinţi. 
La 25 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi au continuat activităţile pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului cultural naţional. În urma activităţilor desfăşurate au fost depistaţi în flagrant trei bărbaţi din judeţul Mehedinţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 35 ani, care au pus în vânzare detectoare de metale a căror valoare este de aproximativ 3.200 lei. Persoanele în cauză sunt cercetate în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped. de art. 27, din O.G. 43/2000 R., bunurile fiind ridicate în vederea confiscării. Totodată, poliţiştii informează că deţinerea detectoarelor de metale fără autorizaţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000-75.000, iar accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zone protejate arheologic, fără autorizarea prealabilă, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform cadrului legal. 

Cazul comorii ,,Boboiceanu” căutate în biserica Zegujani 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu ceva timp în urmă, o firmă ciudată, care chipurile a venit să facă analize în vederea reabilitării bisericii Zegujani, a reuşit să păcălească şi popa şi poliţia. Ipoteza cea mai plauzibilă este aceea că după ce au efectuat săpăturile numai de ei ştiute şi au găsit comoara misterioasa echipa a dispărut aşa de discret cum a şi venit. Se pare că au avut cu ei o hartă veche şi mai multe detectoare de metale. Concret, într-una din zile, când a deschis uşa bisericii, popa de la Zegujani s-a luat cu mâinile de cap. Chiar în faţa altarului, slujitorul Domnului s-a trezit cu o ditamai groapa săpată, cu pământ pe de lături. Asta în mijlocul bisericii! Groapa avea o adâncime de mai bine de 2 metri şi o lărgime aproximativă de 3-4 metri! Clar o făcuseră muncitorii, care cu ocazia asta îşi luaseră tălpăşiţa fără să anunţe pe nimeni. Şi în graba lor n-au mai apucat nici măcar să pună pământul la loc, să mascheze  cumva groapa săpată în faţa altarului. Alertată de ciudata întâmplare poliţia l-a luat la rost pe popă. Popa a avut date vagi despre muncitorii cu pricina care lucraseră fără forme legale în jurul bisericii. Se pare că administratorul era din Bucureşti. Chemat la audieri omul a dat răspunsuri seci şi vagi din care poliţia n-a putut să întocmească acuzaţii. Şi în ziua de azi dosarul acesta a rămas în coadă de peşte. Biserica ,,prădată” în acest fel se numeşte biserica ,,Boboiceanu”.  Boboiceanu, după numele unui boier al zonei care se pare că fusese un om foarte bogat care, spun legendele,  îngropase în zonă o comoară.  

 

Politica