luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zidul alb al solidarităţii, organizat la Universitatea din Craiova

Profesorii şi studenţii Universităţii din Craiova au ţinut luni un minut de tăcere în semn de solidaritate cu victimele atentatului de la Paris.

În plus, au amplasat în faţa Universităţii trei panouri care au constituit zidul alb al solidarităţii. Persoanele prezente au putut să-şi exprime gândurile cu privire la tragedia petrecută vineri seara la Paris, când peste o sută de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte peste o sută au fost rănite.

“Întreaga Europă trăieşte un moment dramatic alături de Franţa, ceea ce s-a întâmplat pe 13 noiembrie în Paris este cutremurător, un adevărat coşmar. Pentru noi, Franţa, Parisul, limba franceză, valorile franceze sunt foarte aproape şi de asta suntem solidari cu victimele terorismului, victimele atacurilor inumane teroriste din Franţa de pe 13 noiembrie. Studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea din Craiova au vrut să-şi exprime solidaritatea, să fie alături pentru că noi spunem de fiecare dată că suntem o universitate francofonă, care păstrează, îndrăgeşte, cultivă şi care onorează valorile culturii şi civilizaţiei franceze. Suntem alături de victimele acestor atacuri inumane şi milităm ca Franţa să-şi menţină lumina veşnic aprinsă, în aşa fel încât noi, întreaga planetă, să ne putem bucura de ceea ce cultura şi civilizaţia franceză ne-a învăţat până acum”, a declarat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorector Universitatea din Craiova, Relaţii internaţionale şi imagine academică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, prezentă la manifestare a fost şi Claire Gobaille, lector francez la Universitatea din Craiova.

„Suntem în faţa zidului solidarităţii de la Universitatea din Craiova, pe care cu toţii ne-am exprimat gândurile de solidaritate cu victimele atentatului de vineri seară de la Paris şi mă simt aici în deplină securitate înconjurată de solidaritatea colegilor, studenţilor, profesorilor de la Universitatea din Craiova”, a transmis Claire Gobaille.

Un mesaj de solidaritate a transmis şi profesoara Maria Tronea, reprezentant Asociaţia Profesorilor de franceză. Aceasta a spus că speră ca în Paris să se instaureze pacea.

„Profund îndureraţi de tragedia de la Paris, Universitatea din Craiova şi toată România este alături de dulcea Franţa. Suntem alături de prietenii şi fraţii noştri din Franţa, ne exprimăm profunda solidaritate şi aşteptăm din nou ca cerul Franţei să fie acoperit de simbolul păcii, de simbolul acelor porumbei ai lui Picasso, aşteptăm ca dragostea şi pacea să se instaureze din nou în Franţa, ca cei care au dezlănţuit acest coşmar să-şi dea seama că Franţa este o valoare pe care întreaga lume o ţine la loc de onoare, aşteptăm ca armonia să stăpânească Franţa”, a spus Maria Tronea.

Conferenţiar universitar doctor Gabriel Coşoveanu, prodecanul Facultăţii de Litere, a spus că trebuie să fim alături moral de victime.

„Transmit un mesaj de fraternitate, suntem rude şi simbolic şi uman şi e normal să apărăm aceleaşi valori. Am apărat de peste 100 şi ceva de ani poporul francez şi cel român, valorile umaniste le vom apăra în continuare. Din păcate lumea oarecum instabilă în care trăim arată că victimele sunt la fel şi noi ar trebui să fim la fel într-un efort de solidaritate, să nu mai permitem să apară victime nici într-un club precum Colectiv, nici în România, nici în Franţa şi nici în alte părţi ale lumii”, a spus Gabriel Coşoveanu.

 

Manifestarea ar trebui să fie reciprocă”

Studenţii aflaţi la intrarea Universităţii din Craiova dinspre Teatrul “Marin Sorescu”, unde a avut loc manifestarea de solidaritate, au spus că apreciază iniţiativa organizatorilor.

„Este o iniţiativă bună, trebuie să fim solidari. Am simţit o mare tristeţe în urma evenimentului din weekend”, a spus o studentă.

Un alt student a spus că este foarte bună ideea organizării unui astfel de eveniment prin care să ne exprimăm solidaritatea faţă de victimele de la Paris, însă este de părere că nu este un sentiment reciproc pe care şi francezii sau alte popoare l-au arătat atunci când în urma incendiului din clubul bucureştean Colectiv şi-au pierdut viaţa zeci de persoane, iar alte sute sunt rănite.

„Este destul de ok iniţiativa Universităţii de a organiza acest perete al solidarităţii, însă treaba ar fi trebuit să fie reciprocă, adică şi din partea lor, pentru că şi la noi au murit mulţi oameni şi nu am văzut nici o ţară din Europa să se mobilizeze în privinţa asta. Sunt de acord că trebuie să dăm un exemplu, dar totuşi…”, a spus unul dintre studenţii de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Acesta a menţionat că trebuia ca protestele din ţara noastră să aibă o continuitate, şi a precizat că pe perete va scrie “Odihnească-se în pace”, fiindcă nu crede în terorism.

„Părerea mea este că lumea ar fi trebuit să continue cu acele proteste şi acea iniţiativă de a susţine acea cauză. Părerea mea e că s-au lăsat prea uşor. O să scriu pe perete „odihnească-se în pace”. Eu nu cred în terorişti şi alte chestii. Nu cred că a fost un atac terorist. Părerea mea este că tot mâna guvernelor este pe undeva. Am citit despre terorişti că ar fi chiar oameni şcoliţi de serviciile secrete, dar nu intru în discuţii de acest gen”, a încheiat acesta.

Un student la Informatică în primul an ne spune şi el că este deranjat de faptul că poporul francez nu şi-a arătat solidaritatea faţă de români în urma tragediei din Colectiv.

„Evenimentul mi se pare ok, trebuie să fim un popor unit, dar mă întreb oare dacă ni se întâmpla nouă câţi ieşeau afară dintre francezi pentru noi? Îşi băteau joc de noi la televizor că salutul românilor este „dă-mi şi mie un leu”. Nu cred că voi scrie pe perete, nu am aşa multă dragoste pentru francezi”, a spus studentul.

Un student străin a empatizat şi el cu evenimentul organizat de Universitatea din Craiova, însă spune că trebuie să existe evenimente de solidaritate şi pentru alte evenimente nefericite care au loc.

„Este o idee foarte bună, sper să mai fie astfel de iniţiative în curând nu doar pentru oamenii care mor în Franţa, să fie făcute astfel de evenimente de solidaritate şi pentru alte situaţii”.

 

 

 

Politica