duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ponta, dat în judecată pentru Brâncuşi

Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a adus în discuție ideea repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, îl dă în judecată pe premierul Victor Ponta.

Scriitorul a constatat, în urma cercetărilor, că Brâncuşi a avut dublă cetățenie, nerenunțând niciodată la cea română.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 1 octombrie, la Târgu Jiu, că statul francez nu a fost de acord cu solicitarea României, privind repatrierea osemintelor sculptorului, pe motiv că are cetățenie franceză.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Guvernul a angajat mai mulți avocați care să trateze problema cu autoritățile de la Paris, dar nu s-a ajuns la o înțelegere.

„Vestea proastă este că autoritățile franceze, conform legislației franceze, consideră că e cetățean francez. Nu există o decizie, există nişte răspunsuri pe care le avem. Vreau doar să spun să nu creem foarte multe iluzii, pentru că statul francez îl consideră cetăţean francez şi, conform legislaţiei franceze, nu poţi să iei osemintele. Căutăm soluţii legale pe baza legii din Franţa, nu din România, că nu o aplică ei”, a spus Ponta la Târgu Jiu.

Premierul a mai afirmat că va continua demersurile pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi.

Scriitorul Laurian Stănchescu spune că Victor Ponta încearcă să îi fure proiectul şi spune că îl va da în judecată pe „premierul indezirabil pentru Cultura şi Naţiunea Română”.

„În urma declaraţiilor publice mincinoase şi perfide pe care Victor Ponta le-a făcut, joi, 1 octombrie 2015, la Târgu Jiu cu privire la repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, îl voi da în judecată.

Declaraţiile pe care le-a făcut în presa gorjeană sunt contrare moralităţii şi onoarei unui premier, încalcă spiritul jurământului faţă de ţară şi valorile ei, tratează cu frivolitate propriul lui angajament din 6 decembrie 2012, când ne-am întâlnit la Târgu Jiu, având un amplu dialog în legătură cu proiectul meu de repatriere a osemintelor artistului român.

Dezonorant pentru un prim-ministru este că încearcă să-mi fure şi să-şi asume proiectul, declarând că acesta este o preocupare de viitor. Consider că este comportamentul unui hoţ la drumul mare, nu al unui prim-ministru, în consecinţă eu ca scriitor îl declar indezirabil pentru cultura şi naţiunea română”, arată Laurian Stănchescu,

Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, Preşedintele Fundaţiei Ideea "Contemporană", într-un denunț public.

Laurian Stănchescu a avut numeroase încercări de a aduce în ţară osemintele lui Brâncuşi, cerând chiar şi ajutorul Guvernului României şi Ambasadei României în Franţa, însă cea din urmă nu a dat semne în acea perioadă cum că ar fi interesată să întindă o mână de ajutor. Din dorinţa de a-i îndeplini ultima rugăminte de pe patul de moarte a sculptorului român, aceea de a fi îngropat lângă mama sa la Hobiţa, acesta a început un marş de 2000 km în data de 21 mai 2011 spre Paris, lovindu-se acolo de neinteresul Ambasadei României.

Cu o lună în urmă, scriitorul afirma: „Sunt acţiuni demarate de mulţi ani în acest sens în ţară şi străinătate, Franţa nu se opune, cel care îl umileşte în continuare pe Brâncuşi este Guvernul României. Voi continua acţiuni publice în toată ţara, voi cere ajutorul fiecărui român în parte, mă voi adresa guvernului rus şi lui Vladimir Putin, lucrez la această strategie diplomatică. Victor Ponta şi Guvernul său lipsesc din destinul României şi al lui Brâncuşi”.

 

 

Politica