joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SIF Transilvania vrea Oltchimul

SIF Transilvania ar vrea să cumpere combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Pune însă condiţii. SIF Transilvania vrea „la pachet“ şi rafinăriei Arpechim Piteşti, care aparţine OMV Petrom (SNP) şi urmează să fie demolată, după cum arată Ziarul Financiar.

Societatea de investiţii a cumpărat încă de anul trecut caietul de sarcini pentru vânzarea Oltchim, însă din cauza unor „conjuncturi geopolitice nefavorabile“, tranzacţia nu s-a mai efectuat. În plus, statul nu a putut garanta că privatizarea combinatului va include şi rafinăria, spune pentru ZF Mihai Fercală, directorul general al SIF Transilvania.

„Analizăm reluarea procesului de achiziţionare a Oltchim de către SIF Transilvania Project Management Company, condiţionat de obţinerea rafinăriei. Finanţarea operaţiunii s-ar face din surse externe – bănci din UE, dar tot cu condiţia prealabilă că la pachetul achiziţionat intră şi Arpechim, fără de care afacerea Oltchim nu este viabilă şi nici rentabilă“, a spus Fercală pentru ZF.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aprilie 2014, SIF Transilvania s-a asociat cu alţi investitori într-o companie, SIF Transilvania Project Management Company, pentru a participa la privatizarea Oltchim.

Bogdan Badea, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, s-a întâlnit săptămâna trecută, la București, cu o o largă misiune economică organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Mine și Agricultură Teheran .

Delegaţia iraniană a fost condusă de președintele TCCIMMA, dl. Masoud Khansari și însoţită de E.S. dl. Hamid MOAYYER, Ambasador Extraordinar și Plenipotenţiar al Republicii Islamice Iran în România. În cadrul întrunirii, Badea le-a indicat iranienilor societatea Oltchim ca oportunitate de investiţii.

În plus, chinezii de la Junlun Petroleum s-au arătat și ei interesaţi de a cumpăra combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea.

Titlurile Oltchim au reintrat în 30 septembrie la tranzacţionare pe bursă. Săptămâna trecută au cunoscut o apreciere de peste 50%, potrivit unei analize Puls Capital.

„O veste bună pentru investitori a fost revenirea titlurilor Oltchim la tranzacţionare, după ce instanţa a confirmat planul de reorganizare acceptat de creditori și a respins recursurile declarate de Electrica Furnizare și ANAF împotriva planului. Oltchim a trecut pe profit în primul semestru, ca urmare a veniturilor din anularea datoriilor conform Legii insolvenţei, în valoare de 2.387,15 milioane de lei. Cifra de afaceri după primele șase luni a fost cu 34,5% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Acţiunile Oltchim au crescut cu peste 50% după ce au revenit miercuri (30 septembrie) pe bursă, investitorii speculând o posibilă privatizare a companiei pe viitor”, arată analiza citată de Agerpres.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 54,81% din capitalul social.

Conducerea companiei a arătat că situaţia financiară a acesteia în momentul reluării tranzacţionării s-a îmbunătăţit semnificativ, iar în primul semestru din 2015 cifra de afaceri a crescut, faţă de aceeași perioadă din 2013, iar pierderile totale din activitatea curentă s-au redus în doi ani cu 138 milioane de lei.

 

 

 

 

Politica