marți, mai 21, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Adolescentă cu handicap, în cămaşă de forţă. Niciun vinovat

În urmă cu o săptămână apăreau pe internet imagini ce aveau să şocheze opinia publică. O adolescentă cu handicap, internată la ”Casa de tip familial SF. Mihail” din Caracal, a fost imobilizată într-o cămaşă de forţă improvizată. Fata are 18 ani şi a fost diagnosticată cu autism atipic infantil.

Imediat ce fotografiile au apărut în mass-media, autorităţile au declanşat o anchetă. Ministerul Muncii a conchis că angajaţii centrului de plasament au fost îndreptăţiţi să o lege. Aceasta pentru că fata prezintă o retardare mentală severă cu un IQ mai mic de 35, agitaţie psihomotorie şi comportament autoagresiv. Atunci când a fost legată a avut o criză, susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Olt.

“În acest caz s-au derulat mai multe anchete: în afară de ancheta noastră, a fost una desfăşurată de inspectori de la Ministerul Muncii şi încă una de Direcţia de Sănătate Publică, şi toate aceste acţiuni au concluzionat că nu s-a făcut niciun abuz asupra fetei şi că măsura imobilizării sale a fost luată pe termen scurt, de câteva ore, până la sosirea medicului specialist, din cauza handicapului său grav pe sistem nervos, ce a impus o asemenea măsură. Legislaţia noastră permite personalului din instituţiile de protecţie socială să ia măsura imobilizării unei persoane instituţionalizate dacă situaţia o impune, cum a fost şi acest caz de la Caracal. Fata nu a fost bruscată sau rănită, s-a acţionat în acest mod pentru protecţia copilului şi în interesul său, deci nu este vorba despre niciun abuz. Cei care mă cunosc ştiu că eu nu tolerez abuzurile de niciun fel, mai ales pe cele asupra copiilor, şi dacă s-ar fi dovedit în acest caz că a fost vorba de aşa ceva, aş fi mers până la capăt cu măsurile drastice – din fericire, nu este cazul”, a declarat, pentru adevărul.ro, Rădiţa Piroşca, director al Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Olt încearcă acum să depisteze persoana care a făcut fotografiile.

 

 

spot_img
spot_img

Politica