duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De vorbă cu psihologul. Mihail Jianu: „Violul poate fi comparat cu un omor la nivel sentimental-emoțional”

Pentru că în ultimul timp au apărut în țară mai multe cazuri de viol, ne-am hotărât să stăm de vorbă cu psihologul despre cât de afectată este o femeie de această nefastă experiență. Astfel am aflat lucruri nu tocmai îmbucurătoare, mai exact că o persoană care a trecut printr-o asemenea experiență nu va putea niciodată să treacă peste acest lucru în totalitate. Totodată, am întrebat psihologul și dacă publicitatea intensă a cazurilor de viol petrecute îi poate încuraja și pe alții să recurgă la acest gest iar acesta a spus că nu publicitatea, ci societatea este cea care greșește.

“Impactul afectiv-emoțional este devastator pentru o tânără. Se produce o traumă psihologică, uneori iremediabilă. Violul poate fi comparat cu un omor la nivel sentimental-emoțional. Victima molestată poate fi profund paralizată, incapabilă să trăiască acea reverie esenţială pentru transformarea experienţei în reflecţie. Astfel, această persoană va avea o oarecare incapacitate în a învăţa din experienţa traumatizantă. Nu corpul este adevărata victimă a viololui , ci mintea şi individualitatea persoanei”, spune psihologul Mihail Jianu.

În urma unei astfel de experiențe o femeie poate fi ajutată de psiholog să depăşească fobiile, friciile, angoasele, depresia, atacurile de panică, devalorizarea propriei persoane. Totuși, acomodarea cu oamenii -bărbaţii- va dura o perioadă. Prin consiliere psihologică, psihoterapie, dezvoltare personală pe o peroiada îndelungată de timp, aceasta va reuși să intre într-o oarecare normalitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trist este că, după spusele psihologului, o femeie nu poate trece în totalitate peste o experiență nefastă cum este violul. Totodată, în astfel de cazuri apar de multe ori și idei de suicid.

“Viaţa ei se modifică radical, personalitatea şi caracterul sunt schimbate radical. Simptomele tipice includ episoade de repetate rememorări ale traumei în amintiri tulburătoare (flashback-uri), vise sau coşmaruri, care apar pe un fundal persistent de sentiment de „amorţire” şi tocire emoţională, detaşare de alţi oameni, nereactivitate la ambianţă, anhedonie şi evitarea activităţilor şi situaţiilor care reamintesc trauma. În mod obişnuit, există teama şi evitarea aspectelor care amintesc suferindului trauma originară. Există de obicei o stare de „hiper-activare” vegetativă cu hiper-vigilenţă, o reacţie de surpriză crescută şi insomnie. Anxietatea şi depresia sunt în mod obişnuit asociate cu simptomele şi semnele de mai sus, iar ideile suicidare nu sunt rar întâlnite. Un factor care complică starea poate fi utilizarea excesivă a drogurilor sau a alcoolului. Debutul apare după traumă cu o perioadă de latenţă care poate merge de la câteva săptămâni la luni (dar rar se depăşesc 6 luni). Cursul evoluţiei poate să fie oscilant, în functe de persoană”, afirmă psihologul.

Un rol important în aceste acte inumane produse de bărbați îl are și societatea sau, mai exact lipsa reacției din partea acesteia. În opinia psihologului nu publicitatea excesivă duce la alte cazuri de viol, ci faptul că societatea nu are reacție la ceea ce se întâmplă.

“Publicitatea nu are un rol important în toată această poveste, rolul cel mai important este al societăţii care nu reacţionează agresiv la un act atât de violent pentru om. Lipsa educaţiei, dezinteresul, ignoranța, lipsa de empatie sunt carențele societăţii noastre. Trăim într-o comunitate/ societate bazată pe şabloane şi idei preconcepute”, spune Mihail Jianu.

În final am vrut să aflăm dacă un bărbat care a comis acest gest ar trebui să beneficieze de ședințe de psihoterie, iar răspunsul lui Mihail Jianu a fost afirmativ. Totodată l-am mai întrebat pe psiholog care sunt motivele din punct de vedere psihologic pentru care un bărbat ar recurge la un astfel de gest, iar acesta a răspuns:

“Lipsa de încredere, stigmatizarea, devalorizarea persoanei, dorinţa de putere, de dominare, tulburările de personalitate, imitaţia şi naivitatea, lipsa de educaţie, iar lista poate continua”, a conchis Mihail Jianu.

 

Politica